Tvoření s plastelínou baví každé malé dítě a někdy dokonce i nás dospělé. Plastelína byla vždy součástí domácností a dokonce i školních učeben. Bohužel v dnešní době plné pochybných výrobců a importu z různých zemí se stává, že se k vám dostane plastelína, která obsahuje zdraví nebezpečné látky, a to zvláště pro děti, které si různé předměty a látky s oblibou strkají do úst. Vyzkoušejte si dnes s námi vyrobit domácí plastelínu, kterou nepohrdne žádné dítě.

Vyrobte si domácí plastelínu

Doma si můžete vyrobit látku, která je svou strukturou velmi podobná plastelíně, ale neobsahuje nic, co by vašemu dítěti mohlo ublížit, ani lepek. Jde o směs vody, soli a mouky, neobsahuje mléčné produkty ani pšenici. Směs je netoxická a nedráždí.

Ingredience:

  • 1 šálek bezlepkové mouky
  • 1 lžíce vinného kamene
  • 1/2 šálku mořské soli
  • 1/2 šálku horké vody
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 5-8 kapek levandulového esenciálního oleje
  • potravinářské barvivo

Postup

Připravte si menší hrnec a v něm smíchejte nejdříve mouku s barvivem, mořskou sůl a vinný kámen. Promíchejte, aby se barvivo pořádně zapracovala, pokud máte barvivo v tekuté formě, přidávejte ho až s vodou. Přidejte vodu, olivový olej a začněte ji ohřívat na mírném ohni. Stále míchejte, dokud se nevytvoří pružná koule. Ihned, jak směs dosáhne požadované konzistence, sundejte ji z tepla. Nechte několik minut vychladnout. Nakonec do vzniklé koule zapracujte levandulový olej. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Další tipy

Použít do domácí plastelíny můžete mix různých druhů bezlepkové mouky. Existuje mnoho druhů bezlepkové mouky, zkusit můžete směs rýžové mouky, pohankové, tapiokové, amaranthové, kukuřičné či kaštanové. Sůl ve směsi pomáhá k tomu, aby se všechny látky spojily. Můžete použít klasickou kuchyňskou sůl, ale mořská sůl je lepší. Levandulový olej v domácí plastelíně se uvolňuje při hraní, kdy děti na plastelínu sahají a ta se zahřívá. Uklidňuje je a navíc, kdo by si zamiloval plastelínu bez vůně. Pokud chcete více plastelíny jedné barvy, stačí dávku na výrobu zdvojnásobit. Pro obarvení plastelíny používejte potravinářská barviva, která můžete zakoupit v podobě prášku nebo roztoku.

S domácí plastelínou si mohou hrát děti od 18 měsíců věku. Pozor, aby ji nesnědli vaši domácí mazlíčci. Obsažená sůl v plastelíně by jim mohla uškodit. Na to pozor!