Milujete zelený čaj, ale vždy, když si ho připravíte sami doma, nemá tu chuť, které se vám dostane v čajovně či dobré kavárně? Naučte se připravovat zelený čaj a vychutnat si jeho jedinečné aroma i u vás doma.

Rituál

Skvělým způsobem, jak si zpříjemnit přípravu zeleného čaje, je celé vaření a přípravu nápoje pojmout jako rituál. Vždyť v mnoha kulturách má pití zeleného čaje přesně stanovená pravidla. Nejde jen o šálek čaje, ale o celou přípravu a konzumaci. Dbejte na zásady přípravy zeleného čaje, abyste docílili chuti, do které se zamilujete.

Nákup zeleného čaje

V základu přípravy zeleného čaje stojí koupě samotných lístků. Vsaďte spíše na kvalitní zelený čaj. O kvalitě rozhoduje vzhled lístků, barva, aroma a chuť čaje. Čaj by vám měl již při koupi vonět i v suché formě. Pokud cítíte nepříjemnou zemitou divnou kyselinost, čaj nekupujte. Kvalitní čaj je vhodné kupovat ve formě sypané. Takovéto čaje jsou zabaleny v sáčcích, které nepropouští světlo, vzduch, ani vlhko. Ty jsou nejvhodnější, jelikož čaj snadno vstřebává pachy a vlhkost z okolí.

Příprava

Na běžný šálek čaje, tedy 250 ml, budete potřebovat 4-5 g čaje, přibližně 2 čajové lžičky. Základem správné přípravy zeleného čaje je především množství a teplota vody. Vodu si dejte vařit do varné konvice. Dávejte vždy čerstvou vodu, ne tu, která v konvici už nějaký čas stála. Po uvaření nechte vodu v konvici chvíli zchladnout, aby se stáhla alespoň na 80 stupňů. Záleží samozřejmě i na typu čaje, některé vyžadují teplotu jen 60 stupňů. Určitě čaj nezalévejte vroucí vodou. Ta by zničila veškeré třísloviny a čaj vám jednoduše zhořkne. Pokud čaj zalijete vodou příliš studenou, nevylouhují se vám potřebné aromatické látky a čaj bude podivně bez chuti.

Louhujeme a pijeme

Čaj zůstává ve vodě velmi individuálně, záleží na druhu čaje. Doba louhování se však pohybuje od 30 vteřin až po dobu několika minut. Při nákupu čaje se poraďte s prodejcem. Vhodné je při louhování šálek zakrýt, aby vám nevyprchalo typické aroma. Pokud budete mít opravdu kvalitní zelený čaj, lze ho zalévat víckrát. Při novém nálevu je však vhodné zvyšovat teplotu vody a prodlužovat délku louhování. Tudíž při prvním nálevu necháte čaj ve vodě pouze chvíli, nálev je slabší. Při dalším nálevu zvýšíte teplotu vody a necháte čaj déle vylouhovat. Druhý nálev bývá nejchutnější. Třetí nálev je už slabší a je vhodný pro všechny, kteří nemají rádi příliš silný zelený čaj. Zelený čaj byste také neměli vůbec sladit. Jeho chuť byste si měli vychutnávat v čisté podobě.

Proč pít zelený čaj?

Pravidelné popíjení zeleného čaje má blahodárné vlivy na váš organismus. Již odnepaměti si lidé na celém světě, zvláště v Asii, dopřávají zelený čaj pro jeho účinky, aroma a vůni. Zelený čaj je velmi ceněný pro obsah antioxidantů, které organismus zbavují volných radikálů, které se v našem těle hromadí z nevhodné stravy, z kouření, alkoholu a okolních vlivů. Je bohatý na vitamíny, minerální látky, aminokyseliny a třísloviny. Zelený čaj bojuje proti vzniku rakoviny, snižuje cholesterol, podporuje hubnutí, podporuje zdraví zubů, vlasů a nakonec také skvěle osvěží celé tělo. Vhodné je zelený čaj pít především v létě.