Na celém je velké množství pouští, svět rozloha se stále zvětšuje. Ubývají zelené plochy a přibývají místa, kde nerostou žádné rostliny. S řešením tohoto problému by mohl pomoci autonomní robot s názvem A’seedbot.

Co A’seedbot dokáže?

Jeho úkolem je cestovat pouští. Bude putovat prázdným terénem a hledat úrodné oblasti. Když se mu podaří najít úrodné místo, tak poznám jeho polohu. začne sázet semena na základě dat ze senzorů a poté svého navigačního systému.
Tento robotický farmář je absolventským projektem Mazyara Etehadiho z Dubajského institutu designu a inovací. A’seedbot byl odhalen na Global Grad Show.

Vynález, který může podpořit pouštní zemědělství

„Jen si přeji, aby tam bylo více rostlin, více zeleně,“ řekl Etehadi CNN. Přetrvávající problém desertifikace ho podnítil k hledání řešení, která by byla snazší a účinnější s omezeným zásahem člověka.

Podnětem pro vývoj robota byl problém s dezertifikací. Díky použití robotů by bylo možné snadněji bojovat s rozšiřujícími se pouštěmi. Tento robot je dlouhý zhruba 20 centimetrů a na svém těle má solární panely. Robot se během dne nabíjí a v noci pracuje. Dokáže autonomně pracovat v okruhu 5 kilometrů. Jeho nohy jsou vytištěné v 3D tiskárně a umožní mu plazit se pískem a hledat půdu, která má optimální vlhkost. Když narazí na vhodnou půdu, zasadí do ní semínko. Tohoto robota by mohli využívat vládní subjekty, zemědělské sektory, ale i farmáři a jednotlivci, kteří budou chtít pomáhat s budováním zelených ploch.

„Myslím, že to bylo snadné řešení, ale ve skutečnosti na to nikdo nepřišel,“ řekl Etehadi.

Nejedná se o jediný projekt, který má pomoci se sezením rostlin. Po celém světě snaha budovat zelené plochy, které pomáhají vytvářet zdravější prostředí pro lidi i zvířata.