V současné době lze saunu postavit v téměř každém venkovském domě, chalupě nebo apartmánu.
Je však třeba si uvědomit a pamatovat, že pohodlí trávení v parní lázni, rychlost vytápění místnosti a především kvalita páry závisí na tom, jak profesionálně byla sauna postavena od první fáze, a v tomto případě samozřejmě nemůžete bez kvalifikované pomoci.

Kde začít

Chceme-li získat radost ze sauny přesně tehdy, kdy si tělo žádá odpočinek nebo regeneraci, nejlepším řešením je saunu mít doma. V současné době si ji můžeme pořídit nejen v našem domě, ale je zde také možnost umístit saunu i v bytě, třeba ve třetí patře a to i v bytě menších rozměrů. Tisíciletá tradice budování saun dnes ztělesňuje nejkompaktnější podobu. Jedná se o vestavěné mini-sauny, které mohou být umístěny na vhodném místě v domácnosti. Mohou být umístěny také v podkroví nebo v suterénu, v garáži nebo v bývalém skladu. Možností je mnoho.

Pomoc profesionální firmy

Jistě bychom se o všem měli poradit s odbornou firmou, bez jejich pomoci bychom mohli saunu mohli nevhodně umístit nebo bychom měli problémy s provozními náklady. Pokud se tedy rozhodneme mít saunu doma, je třeba vědět, kde ji umístíme. Velký prostor a více možností prakticky nabízí každý rodinný dům. Pokud má zahradu, sauna zde může být jako samostatná budova, která má ve svém okolí i přírodní bazén. Pokud nám to okolnosti nedovolí, musíme se spokojit s místem,které se nám nabízí. Kromě toho je nutné se rozhodnout, jaký typ a design sauny chceme postavit, může to být třeba finská sauna, která je v poslední době velmi oblíbená. Aby byla finská sauna co nejpohodlnější, je pro její výstavbu zapotřebí minimálně 5 metrů čtverečních.Na rozdíl od jiných možností sauny, finská sauna funguje zvýrazněním suché, horké páry. Je pozoruhodné, že teplota vzduchu se pohybuje v rozmezí od 80 do 120 stupňů a její konstrukce nevyžaduje velké výdaje. Pro vytápění téměř všech typů saun se používají místo topného dřeva speciální elektrické topné prvky, s nimiž můžete teplotu snadno regulovat. Ale samozřejmě, že i klasická finská sauna může mít kamna na dřevo.

Finská sauna ve vašem vlastním domě je tou nejlepší volbou. Ale musíte vzít v úvahu, že vytvoření nezávislé sauny zabere spoustu času a bude vyžadovat určité znalosti a zkušenosti. Pokud nemáte dostatek volného času na vyřízení svého uspořádání, můžete si koupit finskou saunu.

Saunové kabiny

Saunu lze také pořídit jako hotový výrobek. Podle potřeby a našich možností můžeme saunu mít doma právě v této podobě, z nejrůznějších materiálů, v různých tvarech a velikostech.Také design je v tomhle směru velmi důležitým faktorem. Saunové kabiny mohou mít i dokonalé skleněné dveře, které dodávají sauně exkluzivitu. Saunové kabiny lze pořídit od 45 tisíc korun včetně základního vybavení, kamen a montáže a je možné je také umístit i do panelového domu.

Blahodárné účinky sauny

Čištění pórů a odstranění toxinů, jemné odstranění zrohovatělé vrstvy kůže, zvýšení krevního oběhu a zlepšení aktivity mozku, konečně, omlazení a schopnost starších lidí cítit se „fit“ po dlouhou dobu je jen malou částí všech výhod koupele a sauny. Sauna zvyšuje obranyschopnost našeho těla, má i pozitivní účinky na pooperační nebo poúrazové stavy a regeneruje nejen naše tělo, ale i mysl.