Imunitní systém již brzy začne být znovu výrazně zkoušen výkyvy počasí. S příchodem zimy se proto snažíme o jeho maximální posílení, abychom tím předcházeli řadě onemocněním, nejen nachlazení, které samozřejmě také umí pořádně potrápit. Co konkrétně zabírá a jak posílit imunitu natolik, aby se z ní stalo pevné rytířské brnění, skrze které neprojde ani jeden vir či ani jedna bakterie?

Začínáme u stravy

Klíčem k dobře fungujícímu imunitnímu systému a dobře fungujícímu metabolismu je bezesporu zdravá strava. Jenže jak takový jídelníček vypadá? Vyhnout se musíme výhradně konzumaci jednoduchých (takzvaných sladkých) cukrů, jež negativně ovlivňují bílé krvinky. Ty záhy nepohlcují škodlivé bakterie, což je jinak jejich úkolem.

Snažíme se nahrazovat také nezdravé tuky, a to především rostlinné oleje a vše, kde tento typ oleje sídlí. Omezujeme tedy bílé pečivo, dezerty nebo sušenky různých podob.

Vitamín C na programu každého dne

I když do svého nového jídelníčku zakomponujeme vícero ovoce a zeleniny (které ostatně nahradí dezerty, pečivo i nejrůznější sušenky), přesto potřebujeme doplnit vitamín C. Vlivem poškozování půdy i přidávání různých chemikálií při pěstování potraviny s obsahem „céčka” nejsou ani zdaleka tak kvalitním zdrojem vitamínu, jakým byly kdysi. Svou pozornost tedy kromě citrusů nebo rakytníku poutáme na doplňky stravy, které přísun Vitamínu C zajistí.

Sportováním k pevnému zdraví

Mezi další možnosti, jak na imunitu, patří i pravidelný pohyb. Řiďte se jedním jediným pravidlem, a sice pokud bude vaše tělo v dobré kondici, bude ve stejně dobré kondici i váš imunitní systém.

Do kategorie sportování však nepatří pouze uběhnutí maratonu nebo podobné, možná až extrémní výkonnostní sporty. Stačí zařadit krátké procházky, které jsou i lékaři označované za nejpřirozenější pohyb pro tělo. Když procházky protkáte jinou sportovní, zajímavou aktivitou, organismu to jenom prospěje a imunitní systém se zase o chlup zpevní.

Nepodceňujte pitný režim

S příchodem chladnějších dní máme tendenci podceňovat pitný režim. Zatímco v létě suchost na jazyku pociťujeme velmi často a velmi zřetelně, v případě zimy není naše tendence pít tak velká. Pitný režim obecně napomáhá k přirozené detoxikaci organismu, proto se snažte splnit alespoň doporučený denní limit, a sice 2-2,5 litru.

Pamatujte ale také na to, že není tekutina jako tekutina. Zatímco bylinkové čaje, minerální voda nebo obyčejná voda z kohoutku ochucená například citronem nebo okurkou jsou povoleny, alkoholické nápoje, sladké limonády, šťávy nebo džusy povoleny nejsou. Obsahují totiž velké množství cukru a v mnoha případech mají spíše dehydratační než hydratační efekt.

Otužování jako trend dnešní doby

Když teploty začínají padat k nule, na sociálních sítích se to začíná množit otužilci, kteří podstupují pravidelné koupele v zamrznutých, studených rybnících. A i když si někdo může klepat na čelo, mluvíme o skvělém způsobu, jak upevnit imunitní systém. Otužováním se totiž zvyšuje obranyschopnost organismu, navíc stačí pouhé dvě minuty ve studené vodě.

Pokud si netroufáte na koupel v potoce nebo rybníku, vsadit můžete na obyčejnou sprchu, která má podobný efekt.

5 tipů, jak zlepšit imunitu

  • Přejděte na zdravou a vyváženou stravu.

  • Doplňte vitamíny.

  • Začněte sportovat.

  • Nepodceňujte pitný režim.

  • Otužujte se