Zajímá vás, jak kdysi vypadaly starověké egyptské zahrady? Co pro ně bylo typické a k čemu je Egypťané nejčastěji používali?

Charakteristika egyptských zahrad

Neodmyslitelnou součástí prakticky každé egyptské zahrady byl důmyslně navržený zavlažovací systém. Právě ten přitom zahradu rozděloval na několik částí. Pro další rozčlenění zahrady se používaly cesty a živé ploty, které byly tvořeny stálezelenými dřevinami. Celá zahrada byla zároveň lemována vysokou zdí a dovnitř vedl jeden jediný vchod.

Uprostřed typické egyptské zahrady byste našli bazén. Jeho velikost se přitom odvíjela od zámožnosti majitele zahrady. Pokud šlo o zahradu faraona, mohli byste se zde pro představu pohodlně plavit plachetnicí.

TIP: Pořiďte si tvarovanou bonsaj, kterou skvěle ozdobíte svou zahradu, vstup do domu nebo třeba terasu.

K čemu se egyptské zahrady využívaly

Zahrady v blízkosti egyptských chrámů se nejčastěji používaly k pěstování květin, zeleniny, vinné révy a oliv pro produkci olivového oleje. Tyto suroviny přitom své uplatnění nacházely při chrámových rituálech.

Pokud se jednalo o zahradu u vily zámožné osoby, našli byste v takové zahradě dokonce i kapli nebo zajímavý pavilon.

Populární rostliny v egyptských zahradách

Z hlediska rostlin se v egyptských zahradách nejčastěji pěstovaly stálezelené druhy dubů, platany, palmy, akácie a fíkovníky. Popularitě se ale těšily i růže, vavříny, kosatce a vavříny. Zapomenout nesmíme ani na hojně pěstovaný papyrus, který je právě pro Egypt typický.

Více informací ze světa okrasných zahrad najdete na www.okrasne-stromy.cz.