Mikrospínače jsou jednou z velice zajímavých inteligentních technologií, které se staly v posledních letech víceméně naprostým základem obvodů nejen v průmyslovém měřítku, ale mnohdy k překvapení všech také co se týče domácností. Jedná se totiž o komponentu, která je sama o sobě velice nenáročná, ale dokáže přitom velké divy.

Po boku celé řady dalších elektrotechnických komponent se tak jedná o věc, která dokáže automatizovat jak důležité každodenní systémy, tak i vysoce specifické systémy co nedokáží rozhodně využít zcela všichni.

Jak vůbec mikrospínače jako takové fungují?

Jedná se víceméně o opravdu inteligentní a jednoduchou záležitost, která se dá shrnout do několika málo vět. Funguje velice podobně, jako kupříkladu náš vypínač na světla na zdi. Za standardních podmínek mají mikrospínače jenom dvě jednotlivé pozice. Jednou pozicí je nula neboli vypnuto. A tou druhou je pochopitelně jednička, která značí aktivní obvod.

To znamená, že mikrospínače vlastně přerušují obvod v nějakém bodě a na základě různých impulsů mohou velice jednoduše přepínat právě mezi aktivním a neaktivním bodem. Sám mikrospínač přitom nemusí být nutně jenom otázkou spouštění a vypínání přísunu elektrického proudu do jednotlivých komponent a větví. Ale spíše se dá standardní mikrospínač mimo samotného použití pro distribuci elektrické energie použít kupříkladu také pro přerušení nebo spojení datového signálu.

Postarají se i o složitější obvody

Většinou je všechno uděláno tak, aby měl každý mikrospínač svoji jednoznačnou pozici a staral se o jednu jedinou úlohu v rámci svojí sítě. Je to to nejjednodušší a zároveň i nejbezpečnější možné řešení, kdy má každá komponenta přiřazenou svoji vlastní zodpovědnost.

To ale neznamená, že by nešlo mikrospínače kombinovat i do složitějších obvodů. Tady ale není opravdu dobrou metodou jejich vytěžování přílišnou řadou aktivací a deaktivací je proto lepší je dělit do jednotlivých věcí. O větve se přitom mohou starat další standardní automatizační prvky, jako jsou patrové svorky. Jedná se o standardní kousky, které se užívají i v distribuci elektrické energie, ale díky svojí přehlednosti a uspořádání mohou fungovat také jako automatizační rozbočovat.