Ložnice je místem odpočinku a kvalitní spánek je základem pevného zdraví. Aby tomu tak skutečně bylo, musí být ložnice čistá, uklizená a dobře větraná. Podle feng-šuej má vliv i správné rozestavění nábytku. Pokud budete dodržovat následující pravidla, budete se ráno budit více odpočatí a svěží.

Co by v ložnici být nemělo?

Ideálně přece vlastní koupelna, zvláště pokud jste v rodinném domě – zde tedy myslete na LED zrcadla, které vypadají moderně a opticky zvětšují prostor. V ložnici ale podle feng-šuej nemají co dělat, nebo by alespoň měla natočená tak, aby se v nich neodrážela postel. Je to proto, že v noci se uvolňují negativní energie a zrcadlo by je mohlo znásobit.

Spánek může rušit také elektronika. Pochopitelně se jedná především o televizi a počítač, ale dobrou službu neudělá ani například běžecký pás. Pokud chcete mít v ložnici rostliny, vybírejte takové, které nemají špičaté listy nebo trny. Nejvhodnější jsou fíkusy, kapradiny nebo chryzantémy. Pokud si potrpíte na čerstvé řezané květiny, pravidelně je obměňujte, nenechte je v ložnici uschnout.

Co naopak do ložnice umístit?

V ložnici byste se měli obklopovat věcmi, které máte rádi a vyvolávají ve vás příjemné pocity. Zároveň byste ale místnost neměli zahlcovat dekoracemi nebo nábytkem. Z barev vždy volte ty světlejší, rozhodně se vyhněte smutným a depresivním motivům.

Zatímco v jiných místnostech by mělo být co nejjasnější podstatné, v ložnici si můžeme dovolit naopak tlumenější světlo. Jak stropní světlo, tak lampička vedle postele by měla vyzařovat teplejší a hřejivý svit. Případně ještě rozmístěte několik svíček po nočním stolku.

Správná poloha postele

Postel by měla být přístupná z obou stran, tedy ne v rohu. Čelo by naopak mělo být přitisknuté ke zdi. Chybou je také umístit postel přímo pod okno. Nad postel nevěšte žádné obrazy ani police, mohly by ve vás vyvolávat úzkost. A pokud to není přímo nutné, šatní skříň z ložnice odneste na chodbu nebo do předsíně, ať váš spánek nic neruší.