Pokud máte pocit, že váš spánek by mohl být daleko kvalitnější, špatně se vám spí, probouzíte se dolámaní, s bolestmi zad, unavení, zkrátka nevyspalí, měli byste hledat příčinu daných problémů. V mnoha případech bývá ohniskem potíží špatný výběr matrace. Jednak vám nemusí vyhovovat, tak ji můžete mít už mnoho let a je čas na její výměnu.

Přinášíme vám 6 jednoduchých tipů, které by vám mohly pomoci nalézt takovou matraci, která vám poskytne kvalitní a hlavně zdravý spánek. Nabídka na našem trhu je totiž velice pestrá, na výběr máte neskutečné množství druhů v různých cenových hladinách a opravdu není snadné se v tomto sortimentu zorientovat.

  1. Poznejte materiály

Matrace se vyrábí z různých materiálů, přičemž každý z nich má své výhody a nevýhody. Materiály, ze kterých se skládá jádro a ložné plochy, jsou jedním z nejpodstatnějších faktorů při výběru matrace. Mezi nejběžněji používané materiály se řadí taštičkové pružiny, latexová pěna, paměťová pěna, studená pěna, PUR pěna, kokosové desky, biotex a další. Často je výrobci vzájemně kombinují, aby bylo dosaženo optimálních podmínek pro spánek vycházející z individuálních potřeb. Jenže, jak zjistit, který materiál bude nejpříznivější pro vás? Dobrým řešením je vytipovat si možné modely třeba z internetových stránek výrobce a poté si osobně zajít matrace vyzkoušet do prodejny či showroomu. Takto můžete porovnat, která by odpovídala vašim požadavkům.

Mezi špičku v rámci materiálů se řadí latexové matrace, protože latexová pěna se skládá z přírodního kaučuku a syntetického latexu. Tyto matrace lze považovat za přírodní a pyšní se skvělými vlastnostmi. Vyznačují se velmi silnou bodovou elasticitou, takže se dokonale přizpůsobí tvaru těla, mají vynikající prodyšnost, jsou vzdušné, nedrží se v nich roztoči, plísně ani další mikroorganismy, takže jsou antibakteriální a antialergické. Navíc mají nejdelší životnost.

Latexová matrace JANA tvořená ze 100% latexu a studené pěny je jednou z nejluxusnějším matrací.

Naše doporučení: Informací k jednotlivým materiálům je opravdu mnoho, proto si můžete výhody a nevýhody ujasnit na této stránce.

  1. Tvrdost matrace jako důležitý parametr

Kvalitnější matrace jsou tvořeny na zóny. V některých partiích jsou měkčí, jinde tvrdší. Aby se vám na matraci dobře spalo, musí mít tvrdost ideální, resp. ideální pro vás. Výrobci u každého modelu uvádí stupeň tvrdosti ve škále od 1 do 5 (od nejměkčí po nejtvrdší, značeno H1 – H5). Je třeba upozornit na to, že každému bude vyhovovat jiný stupeň tvrdosti dle tělesné stavby i zdravotního stavu. Osobám s nízkou hmotností jsou doporučovány matrace měkčí a logicky čím vážíte více, tím tvrdší plocha vám bude vyhovovat.

Měkčí a středně tvrdé matrace jsou například pěnové matrace či matrace z paměťové pěny. Naopak nejtvrdší povrch mohou poskytnout pružinové matrace v kombinaci s dalšími materiály, případně matrace ze studené pěny.

MATRACE VISCO FLEX s nosností 120 kg a výškou 20 cm nabízí dvě různě středně tvrdé lehací plochy H2/H3.

Latexovo-pružinová matrace SIMONA se skládá z pružin BONELL, kokosového vlákna, latexové pěny a z jedné ložné strany BIOTEXTEM s ovčí vlnou zabezpečující tvrdost H4.

  1. Berte v potah vaši hmotnost

Jak jsme naznačili, výběr tvrdosti souvisí především s hmotností. Proto při výběru matrace přihlédněte k vaší váze, rozhodující může být i věk a již zmíněný zdravotní stav. Pro děti a mladé lidi se hodí pevné středně tvrdé matrace, protože zajistí správný vývoj kostry. S přibývajícím věkem jsou lepší volbou měkčí a elastičtější matrace, protože budou lépe kopírovat tvar těla. Osobám trávícím na posteli ze zdravotních důvodů hodně času hrozí proleženiny, takže zde je nutné sáhnout po měkkém povrchu.

  1. Aby matrace odpovídala velikosti postele

Neméně důležitými parametry každého modelu jsou rozměry, a to šířka, délka a výška matrace. Ujistěte se tedy, jaká velikost se vám vejde do postele. Mezi standartní rozměry pro jednolůžko se řadí 80×200 cm a 90×200 cm, pro partnerské postele to jsou míry 160×200 cm a 180×200 cm. Samozřejmě je výhodou, pokud si najdete dodavatele, který vám dokáže vyrobit matraci na míru, protože často mají uživatelé i atypické rozměry postele.

Co se výšky matrace týče, minimálně by měla mít 15 cm. Ideální hodnoty jsou 20 a 22 cm. Obvykle platí, že čím je matrace vyšší, tím je kvalitnější a déle vám vydrží, protože se tak rychle neproleží.

  1. Důležitý je rošt

Značný význam na kvalitu spánku má nejen matrace, ale také rošt. Zamyslete se i nad jeho pořízením. Špatně je v každém případě rovná deska, která zabraňuje proudění vzduchu a nepodpoří vlastnosti materiálů. Ideální variantou je lamelový rošt, který funkci matrace podpoří, což vede k lepšímu spánku a pomáhá udržovat v posteli lepší hygienické podmínky.

Osobám se zdravotními problémy a těm, co v posteli často sedí, doporučujeme polohovatelné rošty a matraci, která je pro tento typ roštu vhodná.

  1. Kvalita versus cena

Cokoliv, co pořizujeme, hodnotíme často v prvé řadě z pohledu cenu. Při výběru matrace by to však neměl být rozhodující parametr. Matrace je třeba považovat za dlouhodobou investici a vklad do vašeho zdraví. Vyplatí se vybírat dle kvality, protože jedině tak můžete očekávat zdravý a plnohodnotnější spánek, který povede k lepším výkonům během dne a zbaví vás bolestí.

Rada na závěr: Dnes je trh matrací natolik pestrý, že nalézt kvalitní model za rozumnou cenu není raritou. Stačí se poohlédnout po nabídce přímo od výrobce, protože máte zaručeny nejnižší ceny při zachování nejvyšší kvality. Jednou z takových společností je Grossmann matrace, která dlouhodobě vyvíjí ty nejlepší matrace za skvělých cenových podmínek.