Rozhodli jste se pro pořízení invalidního vozíku na vlastní náklady, ale nevíte, jak na jeho správný výběr? Na trhu lze najít široký sortiment invalidních vozíků, které se však mohou významně lišit kvalitou. Aby vám invalidní vozík dobře sloužil, tak je třeba vybrat ten správný. Víte, jakým vlastnostem invalidního vozíku byste měli věnovat pozornost? Pokud ne, pak se to můžete dozvědět právě v tomto článku.

Mechanický, či elektrický invalidní vozík?

První vlastností, jež je třeba vzít v úvahu při výběru správného typu vozíku, je volba vozíku podle typu pohonu. Na výběr máte ze dvou možností, buď můžete zvolit:

  • mechanický invalidní vozík, anebo
  • elektrický invalidní vozík.

Mechanické invalidní vozíky lze obecně považovat za levnější variantu. Vhodné jsou především pro lidi, kteří se mohou a chtějí aktivně pohybovat. K jejich ovládání je totiž potřeba využít ruce. U mechanických invalidních vozíků je třeba také vzít v úvahu rozdělení vozíku dle použití. Zvolit tak můžete interiérový (vnitřní), exteriérový (venkovní) či univerzální.

Elektrické invalidní vozíky jsou oproti těm mechanickým cenově dražší. Jejich hlavní výhodou je však jejich ovládání, jelikož není potřeba vynakládat žádnou námahu. Elektrické invalidní vozíky můžete využívat jak v domácnosti, tak venku. Elektrický invalidní vozík funguje pomocí baterie, kterou je třeba pravidelně nabíjet.

Mezi specifickou kategorii pak patří polohovací vozíky, které jsou určeny především zdravotně postiženým pacientům. Tyto invalidní vozíky umožňují přizpůsobení dle individuálních potřeb pacienta.

Velikost invalidního vozíku je důležitá

Při výběru invalidního vozíku je důležitý také výběr správné velikosti. Výběr nesprávné velikosti by totiž mohl mít špatný vliv na zdraví pacienta a při sezení či jízdě by mohl být pro pacienta značně nepohodlný.

Při výběru správného vozíku je třeba vzít v úvahu zejména šířku sedáku. Při volbě šířky sedáku je důležité vždy připočíst alespoň 5 cm, jelikož je třeba vzít v úvahu i oblečení. Důležitou vlastností je také hloubka sedáku, která zajistí správné rozložení váhy pacienta. Pro zjištění optimální hloubky sedáku je třeba změřit pacienta. Dále je třeba se zaměřit na výšku opěradla, aby se pacient cítil pohodlně a bylo dosaženo správného držení těla.

Obraťte se na odborníka

Při správném výběru invalidního vozíku je třeba zohlednit celou řadu parametrů, takže není od věci si nechat poradit od odborníka, který ví, co vše je třeba při výběru invalidních vozíků zohlednit. Obrátit se můžete také na internetový obchod Mediskont, kde najdete invalidní vozíky s podrobným popisem. V případě dotazů je navíc můžete kontaktovat telefonicky či e-mailem.