Ztráta zaměstnání není samozřejmě nic příjemného. Události minulého roku připravili mnoho lidí o práci a další propouštění se dá bohužel v dalších měsících očekávat. Pokud už vás tato nepříjemnost potkala nebo nechcete čekat až se propouštění dotkne i vaší pracovní pozice, můžete posílit svoji hodnotu na pracovním trhu díky rekvalifikačnímu kurzu.

Rekvalifikace je jedním z nástrojů, díky kterému se udržuje rovnováha v zaměstnanosti státu. Některé pozice jednoduše časem ztrácí na atraktivitě, nahrazuje je automatizace a vývoj technologií nebo přijde ekonomická krize. Jednoduše existuje hned několik důvodů, proč lidé přicházejí o práci a nemohou se již uplatnit v původním oboru. Pro tyto případy slouží právě rekvalifikace.

Jestliže chcete posílit svoji pracovní pozici, jistotu zaměstnání a rozhodli jste se vrhnout do nějakého zajímavého rekvalifikačního kurzu, bude se vám hodit několik tipů, jak jej zvládnout v klidu a pohodě. Stačí se připravit trochu dopředu a rekvalifikace pro vás bude hračka. Povíme vám, jak na to.

Tip 1: Vyberte si vhodný kurz

Výběr kurzu jednoznačně hraje hlavní roli v jeho úspěšném a pohodovém absolvování. Nepodceňujte tento bod, jelikož přímo rozhoduje o vaší budoucnosti. Pravděpodobně se danému oboru budete v dalších letech věnovat a tak by byla škoda zaobírat se oblastí, která vás vůbec nezajímá a nebaví.

Na trhu najdeme nejrůznější rekvalifikační kurzy, ať už manuálně zaměřené (kosmetička, kuchař, truhlář) nebo spíše kancelářského typu (pracovník v administrativě, specialista online marketingu nebo účetnictví). Máte tedy opravdu z čeho vybírat.

Tip 2: Zjistěte si všechny informace o kurzu

Mnoho lidí počáteční přípravu podcení a pak hasí vzniklé požáry. Mezi důležité informace, které si raději zkontrolujte dvakrát patří datum kurzu, četnost a harmonogram lekcí nebo místo konání. Rekvalifikační kurzy již najdete po celé republice a můžete si vybrat nejbližší město v okolí. Také se přesvědčte, že vzdělávací společnost organizující kurz disponuje platnou akreditací od MŠMT ČR.

Tip 3: Neztrácejte svoji motivaci

Počáteční nadšení časem opadne, proto je vhodné občas si připomenou vaši motivaci. Vzpomeňte si, z jakého důvodu jste rozhodli pro vzdělávání v dospělosti a získání nové kvalifikace a budete mít zase o něco větší chuť pokračovat.

Tip 4: Stres do vzdělávání nepatří

Rekvalifikační kurz vás nemusí nijak stresovat. Na konci vás nečeká ani maturitní zkouška, ani státnice. Sice své nabyté vědomosti budete muset prokázat v závěrečné zkoušce pro získání osvědčení, avšak nejedná se nijak závratnou událost. Pokud se budete průběžně připravovat, jistě ji zvládnete.

Tip 5: Využijte online konzultací a e-learningu

Se vzděláváním vám pomohou zkušení lektoři, které většinou můžete kontaktovat i mimo výuku. Využijte také e-learningu, který nabízí kvalitní společnosti jako je například Orange Academy.

Tip 6: Najděte si na rekvalifikačním kurzu nové přátelé

Ve dvou se všechno lépe táhne, což platí i pro rekvalifikační kurz. Najděte si na něm nové přátelé a podporujte se navzájem. A kdo ví? Možná získáte nové přátelé na dlouhou dobu.

Tip 7: Zkoušejte si nabyté vědomosti i doma

Projděte si probíranou látku doma nebo si vyzkoušejte nabyté vědomosti na svých přátelích a rodině. Můžete si také připravit seznam otázek, na které se pak zeptáte při hodině lektora. Procvičování je nejlepší taktikou pro zvládnutí závěrečné zkoušky.

Jestliže si stále nejste jisti a bojíte se, zda uspějete, mohou vás povzbudit nebo i uklidnit reference a příběhy absolventů, kteří mají daný kurz již za sebou. Zkuste si je najít na webových stránkách vzdělávací společnosti nebo v nezávislých diskuzích. Jistě zde získáte mnoho užitečných informací a rad.