Zeleně a přírody bychom na naší zahradě měli udržovat co nejvíce, ovšem někdy se vše vymkne z kontroly a pak je potřeba nespoutanou přírodu trochu zkultivovat. Platí to především o stromech, které je nutné někdy občas pokácet či prořezat. Co ale dělat když je jeho pokácí až příliš nebezpečné?

Co je rizikové kácení?

Rizikovým kácením stromů se rozumí takový zákrok, kdy hrozí poškození či úplné zničení majetku ať už soukromého či třetí osoby v důsledku pádu samotného stromu či jeho větvoví. K rizikovému kácení se přistupuje v momentě, kdy není možné použít směrové kácení, popřípadě kácení z plošiny. Rizikové kácení probíhá postupným seřezáváním koruny stromů a jeho kmene tak, aby nedošlo k poškození okolního majetku. Rizikové kácení stromů je technicky velmi náročný úkon, ke kterému je vždy nutné povolat odborníky.

Ještě předtím než o rizikové pokácení stromů požádáte, je dobré nechat si poradit. Specialisté vám většinou poradí zcela zdarma a někteří k vám dokonce přijedou přímo na místo a poradí se s vámi co a jak.

Když stačí plošina

V některých případech stačí využít výsuvnou plošinu, která se provádí tam, kde není možné použít stromolezecké náčiní. V některých případech se dokonce tato technika se stromolezeckou technikou kombinuje.

Klasické směrové kácení

V některých případech není potřeba rizikové kácení stromů provádět, ale stačí využít klasického směrového kácení. Tedy takové techniky kdy je strom pokácen tak, že se přesně určí místo dopadu kmene spolu s korunou, aniž by bylo cokoliv poničeno. Součástí tohoto pokácení je v případě zájmu také odstranění stromu a dalších pokácených dřevin z míst a jeho odvoz pryč.

Pokud kácení nerozumíte, rozhodně se do něj nepouštějte sami. Mít strom položený na domě s poničenou střechou je totiž mnohem horší varianta, než pozvání odborníků. Mezi nejlepší odborníky na kácení stromů patří zejména firma na rdservis.cz