Dřevostaveb se u nás staví víc a víc, a má to své důvody. Spousta firem nabízí dřevostavby na klíč, které jsou levnější než výstavba klasických zděných rodinných domů, a postavené v relativně krátkém čase. Dřevostavby mají své nesporné výhody, ale i několik nevýhod.

Nejdůležitější výhody

Mezi nejhlavnější výhody patří nízká tepelně akumulační schopnost dřeva, čehož se při stavbě využívá. Jedná se tedy o nízkoenergetické domy, které se rychle vyhřejí, a doba k dosažení komfortní teploty je tak daleko nižší. Náklady na topení mohou být dokonce až o 90 % nižší, než je tomu u klasických zděných domů.

Jako hlavní nosný prvek je u dřevostaveb použité samozřejmě dřevo, což je obnovitelný materiál, který má navíc velmi nízké emise při těžbě. Pro zpracování dřeva je zapotřebí několikanásobně menší množství energie než na jakýkoliv jiný materiál, při stavbě se vytváří daleko méně stavebního odpadu a ten, který vznikne, bývá šetrně a levně zlikvidovaný. Dá se tedy říct, že dřevostavba je ekologická.

Moderní dřevostavby mají tenčí obvodové stěny než zděné domy o stejné rozloze zastavěné plochy. Proto získáte o pár metrů čtverečních víc místa uvnitř domu. Navíc jsou dřevostavby vyráběné pomocí moderních technologií, která umožňuje vytvořit velmi přesné plány výroby. Nestane se tedy, že uprostřed stavby firma zjistí, že jí chybí materiál na dokončení, nebo že se plánovaná doba výstavby protáhne o několik měsíců.

Nejdůležitější nevýhody

Ačkoliv má dřevo skvělé tepelné izolační vlastnosti, s hlukem je to horší. Musíte se připravit na to, že přes stěny uslyšíte více zvuků než ve zděném domě. V zimě se kvůli nízké akumulační schopnosti stává, že ačkoliv se místnosti dřív vyhřejí, stejně rychle teplota po vypnutí vytápění klesne. V létě naopak uvnitř bývá teplo až příliš. Je tedy většinou třeba instalovat a používat žaluzie nebo stínící lamely.