Když se léto chýlí ke svému konci, většina majitelů zahrad se chystá na zahradní práce. Zahrada nám během horkých měsíců dobře sloužila, proto jí to nyní musíme pořádně oplatit. Na řadu přichází péče o záhony a další, což musíme stihnout předtím, než nám zimní mrazíky zaklepou na okno. Že máte zahradní plot díky kvalitním zahradním nůžkám ostřihaný a trávu díky sekačce posekanou? Zmiňované záhony jsou na programu dne.

Tím, že jste z nich vytahali veškerou zeleninu péče o ně ani zdaleka nekončí. Je nutné jim trochu poděkovat a dát je takzvaně ,,do pucu”. Na co tedy nezapomenout?

Záhony zryjeme a odplevelíme

Stejně jako všechny ovocné stromy se pomalu, ale jistě ukládají k zimnímu spánku, jinak na tom nejsou ani záhony. Ze všeho nejdříve se ruší záhony kořenové zeleniny, protože ty by zimní mrazíky nemilosrdně zničily. Na později se mohou nechat záhony plné polníčku, zelí nebo špenátu. Tyto rostliny mírné mrazíky snesou a není nutné je vytrhávat hned, co se ochladí.

Než ale napadne sníh je dobré mít všechny záhony zryté. Když při rytí narazíte na plevel, automaticky ho odstraňte. Tím nejen ulevíte záhonu, ale také si tím zúžíte seznam pracovních činností na zahradě na jaře.

Zryté a odplevelené záhony doporučujeme také pohnojit. Záhony tím získají potřebné živiny, které jim pomohou snáze přežít krušnou a chladnou zimu.

Nezapomeňte také zazimovat motorové pily, sekačky a ostatní zahradní náčinní.

Na řadě je sázení

I když si možná říkáte, že podzimní péče o záhony zahrnuje především rytí a odstraňování plevele, není tomu tak. Zahrnuje i sázení. Ano, věřte tomu nebo ne, i podzim je ideální na sázení plodin i květin. Už od pradávna se na podzim sází cibuloviny nebo ovocné stromky, aby takzvaně vymrzly.

Během září se pozornost zahradníků upíná i na tulipány, narcisy nebo krokusy, které se také vyplácí vysázet, v říjnu se pak sází borůvky, višně, exotické kiwi nebo jabloně a hrušně.