Nástup do vězení je velký zásah do života člověka. Vy jakožto blízká osoba máte nyní jedinečnou možnost svému blízkému pomoci a stát se jeho spojnicí s běžným životem. Co psát v dopisech a na co se zaměřit v balíčcích?

Balíky do vězení mají svá pravidla

Nezapomeňte na to, že do vězení se v balíku nesmí posílat kde co. Každé nápravné zařízení si většinou konkrétně určuje, co může být obsahem balíku, který posíláte. Nárokový balík do vězení je zásilka, kterou každá instituce umožňuje. Zde byste měli především posílat praktické věci, ale také tabákové výrobky, které ve věznici slouží jako velmi užitečné platidlo například za nadstandardní služby. Kilový balík do vězení v případě výkonu trestu můžete posílat jednou za půl roku, do vazby jednou za tři měsíce.

Psaní jako důležitá součást běžného života

Do některých věznic můžete svému blízkému volat pouze v omezeném rozsahu. Budou tak někdy ubíhat dlouhé dny, po které se vůbec neuslyšíte. Když se rozhodnete svému blízkému zasílat dopisy, stanete se jeho spojnicí s běžným životem, do kterého se bude přát velmi rychle vrátit. Psaní dopisů tak bude běžnou součástí jeho života a přiblíží mu to běžné časy, které jste spolu zažívali. O čem je vhodné se v dopisech zmiňovat?

Dopisy jako deník běžného dne

V dopisech se můžete rozepsat o tom, co denně děláte. Bude se tak jednat o jakýsi vlastní deník, který následně odešlete zadržené osobě. Popisujte své každodenní činnosti, zmiňujte změny ve vašem okolí. Můžete například napsat, že v blízkosti vašeho domu opravili vozovku nebo otevřeli nové obchody. Snažte se psát poutavě a čtivě o všem, co vás během dne provází.

Do dopisu do vězení se nebojte přidávat ani fotografie. Jednou za čas můžete požádat další známé, aby také připsali pár řádků. Ve věznici čas ubíhá velmi pomalu a jakýkoliv kontakt s běžnou komunitou se cení.