Instalační krabice jsou jednou ze základních komponent, které napomáhají organizaci a kvalitnímu zpracování elektroinstalačního vedení ve firmách i domácnostech. Jedná se o poměrně dost jednoduché plastové komponenty s praktickým využitím.

Pokud se snažíme umístit elektroinstalaci jenom do klasického zdiva, tak se povětšinou nemusíme řídit žádnými specifickými podmínkami a instrukcemi. Jiné je to ale v případě takových elektroinstalací, kde musíme instalovat rozvody do odlišných materiálů. U nich se mnohdy vyplatí použít jiné postupy, nebo přímo pro to navržené komponenty.

Jak na vsazení instalačních krabic do sádrokartonu?

Sádrokarton je konkrétně asi tím nejpoužívanějším eventuálním druhem materiálu, který v běžných stavbách potkáme. Velice jednoduše s ním lze udělat mnohé stavební změny, přepažit místnosti a mnohé další. Přitom musíme myslet na vlastnosti jako je především tloušťka sádrokartonové desky. Ve všech ohledech je ale potřeba dodržovat především jednu konkrétní věc. Sádrokarton má poměrně dost křehkou strukturu, a proto je vsazení některých komponentů obtížnější. Naštěstí se ale vyrábějí speciální instalační krabice do sádrokartonu, které mají mnohem lepší úchyty.

Když je potřeba minimalizovat hluk

Ačkoliv jsou samy instalační krabice pouze pasivním komponentem, který nevydává žádný signál, zvuk ani vibraci, tak do nich lze v některých případech vložit taková zařízení, která mohou tyto hodnoty vydávat. Asi tou nejlepší možností, jak se postarat o co nejmenší rušení, je použití protihlukové elektromontážní krabice. Ta má, jak už z názvu plyne, dovednost některé vyšší tóny minimalizovat tak, aby nedocházelo k rušení mimo stěny.

Protipožární krabice pro větší bezpečí

Není žádnou vzácností, že potřebujeme některé části elektroinstalace vložit i do takových míst, která jsou více náchylná k požáru a jakýmkoliv podobným nehodám. Typicky jde například o dřevěné stěny a komponenty, ve kterých jsou vsazeny zásuvky a vypínače. Zde se vyplatí investovat do odolných komponentů, kterými jsou protipožární krabice. Ty vynikají vyšší odolností vůči žáru a zároveň jsou atestovány v tom smyslu, že nevydávají žádné toxické látky při pálení.