Venkovní neboli exteriérové stínění je považováno za účinnou ochranu proti horku, jelikož zachycuje sluneční paprsky již před vstupem do interiéru. Navíc je venkovní stínění charakteristické snadnou instalací, vysokou odolností a dlouhou životností. Obecně lze pak venkovní stínění rozdělit do 4 variant, a to na venkovní žaluzie, venkovní rolety, screenové rolety a markýzy, z nichž každá varianta má své přínosy.

  1. Venkovní žaluzie

Venkovní žaluzie se řadí mezi nejčastěji využívaný typ exteriérového stínění. Předností venkovních žaluzií jsou především pohyblivé lamely, které umožňují regulaci světla v interiéru dle vašich potřeb. Tato vlastnost je zároveň hlavním rozdílem mezi venkovními žaluziemi a roletami, které mají tuto funkci omezenou.

Venkovní žaluzie jsou velice účinným stínícím prostředkem, jenž dokáže spolehlivě odrážet teplo a tím si zajistit, že nebude docházet k přehřívání interiéru. Venkovní žaluzie se také postarají o minimalizaci úniku tepla, což oceníte v zimních měsících.

  1. Venkovní rolety

Dalším typem exteriérového stínění jsou venkovní rolety, které jako jediné dokáží zajistit dokonalé zatemnění interiéru. Ideální volbou jsou tak do ložnice či dětského pokoje, jelikož vám zajistí klidný spánek. Venkovní rolety také slouží jako významný bezpečností prvek oken, jenž vás ochrání před zloději.

Stejně jako venkovní žaluzie jsou venkovní rolety také účinným prostředkem k úspoře financí za vytápění, jelikož snižují únik tepla ven.

  1. Screenové rolety

Speciálním druhem venkovního stínění jsou screenové rolety. Tento typ stínění se hodí pro běžná okna i vetší prosklené plochy. Časté využití také nachází jako boční stěna pergol. Screenové rolety jsou vyrobeny z vysoce odolné tkaniny, která je nejen účinným stínicím prostředkem, ale pod pergolou zajišťuje i ochranu před větrem. Hlavní předností screenových rolet je průhlednost tkaniny pouze z jedné strany, což umožňuje výhled ven a zároveň zajišťuje dostatek soukromí před zvědavými sousedy.

  1. Markýzy

Posledním typem exteriérové stínící techniky jsou markýzy. Markýzy lze rozdělit do 3 typů na markýzy výsuvné, výklopné a samostatně stojící. Nejčastější využití nacházejí k zastínění teras, balkónů a předzahrádek. Fungovat mohou v určitém smyslu také jako zastínění interiéru, pokud jejich umístění navazuje okna. Markýzy slouží nejen jako stínění před slunečními paprsky, ale také jako ochrana před deštěm.