Malování se může na první pohled zdát jako náročný koníček. V tomto článku vám ukážeme, že tomu ve skutečnosti tak není.

Chcete zažít malovat? Začít může opravdu každý. Na začátku se sice může jednat o něco, co si nedokážete osvojit. Pokud ale vydržíte a budete mít píli, určitě se vám podaří dosáhnout skvělých výsledků. A v následujících řádcích vám ukážeme, jak na to.

Rozdíl mezi kreslením a malováním

Malování je způsob výtvarného vyjádření, který používá linie i barevné plochy, na rozdíl od kreslení, které je založeno výhradně na liniích. Chcete-li začít malovat, vyberte si mezi akvarelem, akrylem, olejem nebo pastelem, jsou to nejrozšířenější výtvarné a kreativní potřeby.

Pastely a akvarelové pastelky jsou navíc použitelné jak pro malování, tak pro kresbu. Můžete zkusit i temperu. Ta není mezi výtvarníky tolik používaná, temperové barvy jsou však lehce dostupné a levné. Jak vidíte – potřeby na malování obrazů seženete v každých výtvarných potřebách.

Čím malovat?

Akvarelové barvy patří mezi výtvarné potřeby Praha, které je potřeba ředit vodou, stejně tak štětce i náčiní postačí vymývat čistou vodou. Prodávají se v tzv. pánvičkách nebo v tubách. Akvarelové barvy jsou transparentní, malujeme jimi technikou překrývání suchých barevných vrstev nebo mísením a rozpíjením mokrých vrstev barvy. Nevýhody akvarelu: chyby jsou těžké opravit. Po zaschnutí barvy zesvětlají a bílá akvarelová barva neexistuje. Akvarelové barvy lze pro první kontakt s malbou vřele doporučit: nepotřebujete zvláštní média, plátna, ani oddělený ateliér. Můžete malovat třeba u kuchyňského stolu, nemáte-li vlastní pracovní místo. Ukápnutá barva se velmi jednoduše zlikviduje.

Další technikou jsou pastely. Pastely se prodávají ve formě lisovaných tyčinek, jejich barvy jsou jasné a zářivé. Barevné odstíny se míchají pouze na papíře, a to buď kladením přes sebe, různými typy šrafur nebo přímo promísením prsty. Nepotřebujeme štětce, nemusíme čekat na schnutí barev. Pastely lze také bez větších starostí používat v plenéru. Suché pastely je třeba na závěr zafixovat. Olejové pastely můžeme míchat či odstraňovat terpentýnem. Naproti tomu třeba ze suchého pastelu opadává prášek, proto se s pastely uchylte někam, kde nebude nepořádek tolik vadit. Pořídit si pastelové náčiní je velmi jednoduché. Technika vám může být blízká, lze kombinovat malbu s kresbou či výhradně pastely kreslit.