Domov je tam, kde se cítíte opravdu dobře, kde je atmosféra, která je vám příjemná. Jak si udělat domov sympatický, na to musí každý přijít sám, pro někoho je příjemné jednoduché ne příliš vyzdobené prostředí, někdo zase kolem sebe potřebuje větší množství doplňků a barev, aby se cítil pohodlně. Velkou roli při zařizování prostoru hraje ale světlo.

Jak na osvětlení

Na prvním místě je vždy přirozené denní světlo, je důležité pracovat s tím, jak je místnost orientovaná, jaké má dispozice, podle toho je třeba vybavit ji osvětlením. Zpravidla nestačí mít v místnosti pouze jeden zdroj světla, pro lidské oko to není přirozené, navíc jeden světelný zdroj nedokáže dostatečně osvětlit celý prostor. Proto je vhodné zejména do větších interiérů volit několik druhů svítidel. Nemusíte dávat pouze osvětlení na strop, klidně je rozmístěte na stěny, použijte stojací či stolní lampy, pomozte si také zapuštěnými bodovkami.

Důležitý je výsledek

Výběr svítidel samozřejmě souvisí také s účelem místnosti. Jiná svítidla by měla být v obývacím pokoji, jiná v pracovně a další v ložnici. Obývací pokoj je univerzální místnost, kde byste měli mít možnost rozzářit celý prostor a zároveň také mít po ruce několik světelných scén, kdy můžete rozsvítit pouze některá svítidla a vytvořit pro daný okamžik vhodnou atmosféru. V pracovně je třeba dostat dostatek světla na pracovní stůl, takže vedle centrálního, nejčastěji stropního svítidla, nesmí chybět kvalitní stolní lampa. Oproti tomu ložnice je místem odpočinku a relaxace, zde tedy není třeba dbát na silné osvětlení, využít můžete stropní svítidla, tlumeného efektu dosáhnete použitím LED pásků, pomocí kterých si v ložnici vytvoříte tu pravou atmosféru. Není na škodu myslet na osvětlení šatníku a využít vestavné bodovky. Ovšem rozhodně byste neměli zapomenout na stolní lampy k posteli, až si budete chtít v posteli číst.