Ohňostroje jsou nedílnou součástí mnoha společenských událostí. Vítáme jimi nový rok, ale také s nimi tomu starému říkáme sbohem. Oslavujeme s nimi nejedno výročí nebo narozeniny, také zpestřují dlouho očekávanou svatbu. Ať už se blíží jakákoli podobná událost, určitě se ptáte, jak takový ohňostroj vlastně vybrat. Věřte tomu nebo ne, jeho výběr není nakonec nic tak složitého, jak by se to mohlo jevit či zdát.

Než se rozhodnete koupit konkrétní ohňostroj či než se rozhodnete do výběru vůbec pustit, musíte se na ohňostroj podívat z několika hledisek.

Nezruinuje vás?

Vůbec prvním je cena. Je důležité si dopředu stanovit budget čili cenovou hranici, kterou nepřekročíte. Je velmi snadné přijít do obchodu, a nakonec se uchýlit ke zcela jiné, dražší alternativě, protože je zkrátka atraktivnější. Jenže aby vám to vaše finanční situace vůbec dovolila. Přece jenom mluvíme o poměrně drahé záležitosti.

Jinými slovy se ceny mohou vyšplhat hodně vysoko a tím, že si stanovíte budget předejdeme neuváženému utrácení.

Jak dlouho má ohňostroj zdobit nebe?

Při výběru ohňostroje hraje bezesporu důležitou roli také jeho délka. Ta úzce souvisí s dynamickou ohňostroje. Pokud chcete delší parádu, můžete si vybrat ohňostroj s menším počtem ran, kterých během minuty dosáhne. Vyšší počet ran během minuty dělá podívanou intenzivnější a bohatší, i když je pravdou, že netrvá tak dlouho.

Počet ran se samozřejmě odráží také na ceně. Je logické, že kompaktní ohňostroje o vícero ranách budou dražší než verze s menším počtem petard.

Jak velká je gramáž?

Posledním rozhodujícím parametrem je gramáž pyrotechniky. Obecně platí, že čím vyšší gramáží se bude ohňostroj pyšnit, tím bohatší a větší efekty budou. Opět se množství gramáže projevuje na ceně.