Procházka po horách zahřeje nejednoho návštěvníka na duši. Důvodem je především ničím nerušené prostředí a nádherná krajina. Dokonalou atmosféru dotvářejí dřevěné roubenky, které se v posledních letech opět vracejí do módy jako stylové bydlení. Podobný domek si dnes můžete dopřát skoro každý, jelikož se jejich stavba stává čím dál dostupnější.

Tradiční materiál

Dřevo je stavebním materiálem už od nepaměti. Později jej vytlačily kameny, cihly a zdivo. Dnes se ale stále častěji lidé vrací k původnímu provedení. Dřevěné domy mají totiž, na rozdíl od zděných, přirozenější podobu, příjemnou vůni a harmonicky zapadají do prostředí venkova.

Výstavby se ale nemusíte bát ani v městském prostředí, kam si díky roubence přinesete trochu vlastní přírody. V minulosti mohl roubenku ohrozit škůdce nebo požár. Dnes jsme však technologicky napřed a je možné dům lépe ochránit, aby vydržel i stovky let.

Jednoduchá, přesto dokonalá technika

Při roubení jsou do sebe navzájem spojovány neopracované trámy. Vzniklé mezery si naši předkové vyplňovali různými materiály, které stavení nabízelo. Výjimkou nebyly chlupy zvířat nebo hlína.

Dnes je díky pokročilému vybavení nejprve přesně vypracován architektonický návrh, připraveny a vyrobeny jednotlivé díly, nejčastěji je využívaná rohová neboli rybí vazba a minimální nedostatky jsou nakonec vyplněny moderním přístupem pomocí konopného provazce nebo například minerální vlnou. Moderní roubenky využívají také pásky, lišty a tmely, které zajistí dokonalou izolaci.

Ekologické i ekonomické

Dřevo, jako přírodní materiál, dýchá, pracuje a vytváří tak zdravé prostředí plné přirozené vůně. Výroba roubenky je proto mnohem méně náročná než stavba zděného domu. Ušetříte přírodu a díky moderní tepelné izolaci také své výdaje za topení. Nespornou výhodou jsou také slabší stěny, než bývá zvykem u běžných zděných domů. Na menším pozemku tak využijete prostor na maximum.