Uvažujete o nákup solární plachty? Přečtěte si mýty, které o tomto typu produktu kolují a prodejci je nevyvrací.

Na jakém principu funguje solární plachta? Kouzlo solární plachty spočívá v tom, že funguje na zcela přírodním principu. Aby plachta fungovala, je zapotřebí, aby byly v jejím dosahu sluneční paprsky. Ohřev bazénu klasickým způsobem vás v sezoně vyjde na 70 Kč za dvě hodiny provozu. Díky využití solárních plachet ušetříte až 70% nákladů. Plachty jsou všech možných velikostí a tvarů.

Na ohřev bazénu je nejlepší černá plachta

To není tak úplně pravda. Je to jako byste měli v oknech černé závěsy. Pokud je zatáhnete, bude v pokoji chladno, ale závěs bude horký. Stejně je to s bazénem. Solární plachta by proto měla být průhledná, ideálně čirá, aby slunce ohřívalo vodu až na samé dno bazénu.

Bublinková plachta násobí sluneční záření a využívá ho k ohřevu vody

Toto je opět jen mýtus. Samotná plachta vodu v bazénu neohřeje. Pokud je průhledná, pouští sluneční paprsky do vody, které ji ohřejí. Princip je stejný, jako když na hladinu bazénu položíte igelit. Ten se však na rozdíl od plachty ponoří.

Bublinky na solární plachtě fungují jako lupa

Bublinky jsou na plachtě vytvořeny proto, aby plavala na hladině. Na velikosti bublinek nezáleží. V případě, že je plachta černá, slunce se do bublin nedostane, proto nemají jak vodu ohřívat.

Čím silnější plachta, tím více vydrží

Všechny bublinkové plachty jsou vyrobeny z polyetylenu. Tento materiál na slunci křehne a má tendenci praskat. Pokud plachta neobsahuje ochranu vůči UV záření, může být jakkoliv silná, stejně praskne. Existují však různé plachty, které jsou zpevněny dalšími materiály a ty vám vydrží skutečně řadu let.

Solární plachta musí pokrýt celou plochu bazénu

Pravda je taková, že musí solární plocha pokrývat alespoň 90% plochy bazénu. Nevadí, pokud je složená z více kusů. Naopak menší kusy plachty usnadňují manipulaci s ní. V případě, že pod menší kusy plachet spadne dítě, tyto kusy se rozestoupí a dítě se bez problémů dostane na hladinu. Kouskovaná plachta zvyšuje jeho bezpečnost.

Zastřešením bazénu omezíme ochlazování vody

Pod zastřešením se voda ochladí a je proto nezbytné využívat bublinkovou plachtu. Voda se ochladí za noc o 2 – 3 °C a to i pod zastřešením. Pokud použijete solární plachtu, omezíte ochlazení na 0,5 – 1 °C. Díky tomu není potřeba vodu příliš ohřívat. Ušetřete náklady na provoz bazénu.

Při použití solárních panelů pro ohřev vody plachtu nepotřebuji

Je to stejné, jako si doma topit a mít zároveň otevřené okno dokořán. 70% tepla, které dodáte do vody ohřevem, okamžitě mizí přes vodní hladinu pryč. V případě, že použijete krycí bublinkovou plachtu, ušetříte až 70% nákladů na ohřev vody. Máte-li velký bazén, tato úspora se v nákladech na provoz bazénu rapidně odrazí.