I domácí nahrávací studio je nutné dobře zařídit. Přece jen od něho očekáváte kvalitní zvuk, že? V tomto článku vám řekneme, co k tomu budete potřebovat.

Kvalitu je možné zajistit jen s pomocí kvalitního personálu a ještě lepší techniky. Profesionální produkční pracoviště na to myslí a do puntíku se tím řídí. Pokud i vy chcete mít vlastní nahrávací studio, je nutné se držet určitých zásad. A ty si v tomto článku popíšeme.

Akustika a technika

Pro nahrávací studio jsou nejdůležitější dva základní stavební kameny – technika a akustika místnosti. Pojďme si nejprve říct něco víc o akustice. Určitě si dokážete představit, že produkční pracoviště by se špatnými odrazy zvuku a příšernou akustikou nemělo šanci na úspěch. Proto je potřeba, aby stěny neodrážely zvuk a veškerá technika uvnitř tak měla možnost nahrát jen krásně čistý zvuk.

V nahrávacích studiích se akustika v místnosti řeší jednoduše – akustickou pěnou. Tou se oblepí celá místnost. Pěna pohltí veškerý zvuk a nehrozí tak žádné nechtěné odrazy. Vylepšené akustiky se ale dá dosáhnout i jinak. V divadlech, školách, kancelářích či stadionech se používají speciální desky, které mají schopnost pohlcovat zvuk. Pomůže i volba vhodných doplňků (například židle s textilním potahem) a dobrý tvar místnosti.

Příprava nahrávacího studia

Co by to ale bylo za nahrávací studio bez techniky. Pokud si chcete produkční pracoviště opravdu založit, připravte se, že právě na techniku vynaložíte nejvíce financí. Na trhu sice uvidíte levné modely mikrofonů či mixážních pultů, ale na ně nesázejte. Potřebujete totiž to nejlepší, co dokáže nahrát křišťálově čistý zvuk.

Při stavbě vlastního produkčního studia se můžete spolehnout na služby společnosti AVTG. Ta dokáže zařídit jeho kompletní realizaci – od nákupu potřebné techniky až po akustiku. Vy pak dostanete do rukou kompletně hotové nahrávací studio.