Mnoho matek se mylně domnívá, že kojení snadné. Dítě se přisaje k prsu a intuitivně začne sát. Skutečnost je často jiná a spousta matek se výčitkami dostane do stresu. Stres může zpomalit tvorbu mléka a hodně matek se tak ocitne v začarovaném kruhu.

Dejte dítěti dostatek času na nakrmení

Když na to přijde, jediná věc, která zajistí dobrý přísun mléka, je vlastně vyprazdňování prsou. Všechno ostatní pouze pomáhá povzbudit dítě, aby pilo efektivně a skutečně vyprázdnilo prsa. Dopřejte si tedy dostatek času na to, abyste dítě nakrmili, a nechte ho přisáté u prsa, i když si myslíte, že je prázdné, aby se povzbudil reflex ejekčního mléka. To nejen důkladně vyprázdní prsa, ale také zajistí, že vaše dítě dostane krásné, extra krémové jídlo.

Po čase zjistíte, jak na miminka a kojení bude pro oba příjemnou záležitostí. Buďte trpěliví – hodně.

V prvních týdnech nevynechávejte noční krmení

V prvních 2-6 týdnech života by vaše dítě mělo dostávat plné krmení každé 3 hodiny. To nejen pomáhá vašemu dítěti zdravě přibrat, ale také zajistí nejlepší zásobu, kterou můžete nabídnout. Nenechte ho déle než čtyři hodiny bez krmení – pokud nemůžete snést probuzení dítěte, které dobře spí, vytáhněte si odsávačku mléka. Pokud se vaše dítě snaží přibrat na váze, měli byste se také ujistit, že dítě dostane všechno mléko, které bylo načerpáno, jakmile se probudí.

Dobře jezte, pijte a spěte

Je sakra těžké dobře spát, pokud máte doma novorozence. Jíst však potraviny bohaté na živiny, pít dostatek vody, a mít dostatek spánku, skutečně dělá rozdíl v tom, kolik mléka vyprodukujete. Udělejte, co můžete, aby vaše tělo fungovalo optimálně.

Péče o novorozence není jen náročná, užívejte si chvíle s miminkem naplno.

Nastudujte si vše předem

Pokud předem sledujete videa, čtete knihy nebo pozorujete jiné kojící matky, budete vědět, jak to zní, když dítě polyká mléko, rozdíl mezi pitím a kojením a různé způsoby, jak držet dítě, zatímco pije. Tyto základní informace vám pomohou zjistit, kdy držíte své vlastní dítě, zda ve skutečnosti dostává mléko a zda pije efektivně (a tím vlastně vyčerpává prsa).

Na webu jaknamiminka.cz kromě kojení zjistíte další užitečné rady, jak se o své ratolesti co nejlépe postarat.