Zajímavá varianta jižanského osvěžení, které známe i díky těžařské lodi Červený trpaslík. Ovšem pozor, nejen příhoda s vyššími důstojníky a společenského znemožnění spojené s pozastavením nadějně rozjeté kariéry stojí za popularitou polévky gazpacho. Nebýt evropských zámořských objevů, nemáme doma brambory a rajčata, stejně jako spoustu dalších užitečných plodin. A jsou to právě rajčata, která tvoří základ pro polévku, co se má podávat studená – a ohřívat ji v parném letním odpoledni v Andalusii by bylo snad doslova barbarstvím…

Olivový olej jemně dochutí snad každý pokrm

Nejen rajčata, která vyzrála do krvavě rudého odstínu na slunci a nejlépe jste je tentýž den utrhli v domácím skleníku. Také extra panenský olivový olej je totiž důležitý, dejte šanci nejlépe tomu extra panenskému, a když bude krásně vonět právě po rajčatech nebo čerstvě posečené trávě, máte díky tomu vlastně symbolickou zelenou. Jaké jsou tedy ingredience, které si připravíme pro andaluskou polévku gazpacho? Nezapomínejme, že platí okřídlené úsloví o tom, že jiný kraj znamená jiný mrav a díky tomu najdeme určité krajové odlišnosti. Někteří Španělé přidávají vinný ocet, červené víno, ale i citronovou šťávu. Proč si potom nezkusit připravit recept takzvaně stokrát jinak?

Do pravého gazpacha určitě patří rajčata, okurky, šalotka a papriky kapie, „správně“ by se neměl vynechat ani česnek, ale stroužky této pochutiny vám samozřejmě nikdo nenutí, jde o volitelnou součást receptu. Trochu soli a pepře se jistě rozumí samo sebou, prémiový olivový olej je v malém množství také zapotřebí. Tajemství tkví v mixování, polévka totiž připomíná spíše hustší kaši, která je plná vitamínů a během parných letních dnů snad ani není lepší osvěžení.

Vyzkoušejte sami – srpnová vedra nás pobízejí

Pravda, Řekové by připomenuli frappé, ale co když nám káva právě dvakrát nechutná? Zajímavým tipem pro olivový olej určený právě pro přípravu gazpacha může být Chiavalon Romano, vonící po rajčatech a banánech, jenž se hodí například i k rybám, mozzarelle nebo grilované zelenině.

A právě zeleniny je v této polévce pořádná porce! Možná dokonce v teplých letních dnech připravíte andaluské národní jídlo o něco častěji. Komu by se také chtělo vařit složitá jídla, když je možné osvěžit se vlastně celkem jednoduše, s minimem námahy, se kterou se má po překročení magické třicetistupňové teploty ve stínu spíše šetřit?