Z čeho se skládá váš jídelníček? Jaké potraviny se v něm neustále opakují nebo jaké potraviny vlastně konzumujete nejčastěji? Mnozí lidé se domnívají, že je jejich jídelníček zdravý nebo alespoň vyvážený, ale pokud by se na takový jídelníček podíval odborník, řekl by, že lze nezdravé potraviny, jež jsou obsažené v jídelníčku, nahradit jinými, a sice zdravějšími a tělu prospěšnějšími. Pojďme se podívat na nejčastěji se objevované potraviny v jídelníčcích, které se pokusme nahradit jejich zdravějšími a tělu prospěšnějšími alternativami.

Nahrazujeme bílé pečivo

V mnoha jídelníčcích se nachází klasické bílé pečivo. Mnozí lidé si zkrátka myslí, že pečivo jak pečivo, a tak konzumují hlavně to bílé. Jenže bílé pečivo je synonymem prázdných kalorií, měli bychom ho raději nahradit celozrnným, které je o trošku výživnější, ovšem samozřejmě ne o moc. V celozrnném pečivu najdeme pár tělu prospěšných látek, které v bílém pečivu rozhodně nenajdeme, ani kdybychom si povolali na pomoc lupu.

Nahrazujeme alkohol

Někteří lidé si neumí představit večer bez sklenky dobrého vína nebo bez jiného druhu alkoholu. Jenže alkohol dokáže tělo dehydratovat, tudíž znemožňuje případné hubnutí (pokud o to usilujete), navíc se na něm lehce vypěstuje závislost. Následná dehydratace je však pro lidský organismus nepříjemná, raději alkohol nahraďte obyčejnou vodou z kohoutku, která vám škodliviny z těla vyžene, nikoliv je do těla přinese, jako to dělá zmiňovaný alkohol, na němž je si možné dokonce vypěstovat i závislost.

Nahrazujeme bílou rýži

I o klasické bílé rýži se říká, že jsou to jenom prázdné kalorie, které člověku nic nedají. Jenže čím takovou rýži nahradit? Co třeba zvolit jiné druhy rýží, jako je například jasmínová rýže, která je daleko chutnější a o něco málo výživnější? Podle odborníků jsou lepší všechny druhy rýže, hlavně když se vyvarujeme té bílé.