Společné stolování má dosti velký význam pro soudržnost rodiny i rodinné vztahy. Základem je velký stůl, u nějž si sdělujeme své zážitky, myšlenky i pocity. Stolování má však význam i pro utužování dobrých vztahů s přáteli.

Pokud s nimi chceme mít přátelské vazby, zveme je ke svému stolu.

Velice důležité je společné stolování i pro děti, v nichž vytváří pocit sounáležitosti a ztotožnění s rodinou. Pomáhá upevňovat rodinné vazby.

Ke společnému stolování patří i prostor, v němž se odehrává. Současným trendem je spíše propojování prostorů a samostatné jídelny se dnes vidí jen ve velkých domech. Jídelna se stává součástí další místnosti. Může to být nejen kuchyně, ale i obývací prostor. V některých případech dochází k propojení obou místností a jídelní stůl je pak umístěn do prostoru mezi ně.

Jak vybrat ten správný stůl?

Jídelní stůl by měl odpovídat jednak velikosti prostoru, kde bude umístěn, ale také počtu lidí, kteří u něj budou stolovat. Neměli byste zapomínat ani na případnou návštěvu. Jídelní stůl může dokonce tvořit dominantu celého prostoru.

Více lidí se vejde ke stolu kulatému, navíc se děti neotlučou o hrany a prostor díky němu získá netradiční vzhled. Klasiku však stále tvoří jídelní stoly z masivu od cessari.cz.

Ke stolu patří židle nebo lavice

Dalším důležitým doplňkem, který neodmyslitelně patří ke stolu, jsou židle. Ty jsou součástí stolů klasických či barových, které se hodí k popíjení kávy či drinků s návštěvou. Vybírat můžete z nabídky židlí klasických nebo extravagantních, které dotvářejí příjemnou atmosféru posezení s přáteli.

Židle u jídelního stolu mohou nahradit i lavice, které mohou pomoci vyřešit nedostatek prostoru nebo naopak zaplní prostor ve velké kuchyni či jídelně. Opticky ucelený jídelní prostor také vytvoří vhodná kombinace židlí a lavic.

Lavice rohová nebo rovná?

Rohovou lavici můžeme umístit téměř kamkoli, hodí se nejen do malých, ale i velkých prostor. Ideální jsou do volného prostoru, v němž vytváří a ohraničují jídelní zónu.