Kapři se v českých vodách vyskytují opravdu nejvíce. Mnozí rybáři se proto zaměřují právě na ně. Pokud taktéž rádi rybaříte, víte, že každý druh ryby se chytá jinak, jiným způsobem, na jiné návnady a nástrahy. Co však zaujme kapra, díky čemu ulovíte tohoto vodního tvora? Aby bylo rybaření úspěšné, přinášíme vám pár tipů, jak na to.

Pravdou je, že kapři se loví v každém ročním období trochu jinak. Přinášíme však takové tipy na lov kaprů, díky nimž uspějete, ať už je léto nebo zima.

Pozorujte kapry a odhalte jejich zvyky

Stejně jako lidé, i kapři mají stanovenou hodinu či konkrétní čas, kdy jedí. V některém měsíci žerou neustále během dne i během noci, ale jindy jedí jenom po malou část dne. Pozorujte je a zkuste odhalit alespoň přibližný čas, kdy žerou. To vám značně pomůže při rybaření.

Buďte v pohybu jako kapři

Nezapomínejte, že kapři jsou neustále v pohybu, proto buďte v pohybu taky. Kapři se pohybují s měnící se teplotou vody, taktéž plavou za potravou nebo po směru slunečních paprsků. Nezůstávejte při rybaření na jednom místě, buďte v pohybu stejně jako kapři.

Ať je nástraha tak akorát velká

Aby byl lov úspěšný, musíte mít připravenou adekvátní potravu. Nejatraktivnější jsou pro kapry takzvané boilies či krmné boilies, které lze mít v různých velikostech. Vaším úkolem je zjistit, jaká velikost je ideální, na tu pak lovte kapry. Obecně se doporučuje, že klíčem k úspěchu je dvanáctimilimetrová kulička, ovšem někteří kapři se chytí i na čtyřiadvacetimilimetrovou kuličku. Zkuste třeba tygří ořech.

S boilies experimentujte

Nebojte se s boilies, kterým se také říká kapří kuličky, experimentovat. Kapři milují zajímavé chutě a lákají je výrazné barvy. Vsaďte na žlutou, červenou nebo oranžovou barvičku, nepohrdejte ani příchutěmi boilies, které jsou doplněny chilli. Pro kapry je to něco nového, doposud nepoznaného, proto lákavého.