Od výroby tradičních dřevěných šindelů nebyl daleko nápad vyrábět plastové šindele. Jedná se o český patent pana Josefa Drdlíka z Hlinska, který ve spolupráci s firmou REGRA PLAST začal vyrábět plastový šindel EUREKO. Součástí dodávek těchto produktů jsou také doplňky pro úžlabí, nároží a hřeben střechy.

Výroba plastové krytiny

K výrobě se používá PVC, polykarbonát, polyester a jiné materiály. Levnější variantou jsou recyklované plasty, které mají stejnou kvalitu ale pro zákazníka nižší cenu. Na výběr jsou imitace břidlice, dřevěných šindelů a jiných krytin. Plastová krytina EUREKO je vyráběna ve formě šablon, na které je poskytována záruka 30 let, při životnosti minimálně 50-70 let.

Výhody plastová krytiny

Plastové šablony mají velice nízkou hmotnost, což ulehčuje jejich pokládku na střešní konstrukci. Jsou použitelné jak na laťování, tak na plné bednění, a to na nejrůznější tvary a sklony střech. Bez jakékoliv údržby vydrží na střeše velmi dlouho a neuchytí se na ní mechy ani lišejníky. Plastové šablony jsou vyrobeny z houževnatého materiálu, který odolá i případnému prošlápnutí.

Modřínový šindel

Dřevěné šindele se vyrábějí z kvalitního dřeva smrkového, jedlového a modřínového. Typický modřínový šindel, tzv. Valašský se od Alpského typu liší tím, že má na jedné straně vykrojenou drážku a na druhé je zkosen do úzkého břitu zvaného běžně jako pero. Valašský modřínový šindel je možné použít nejen na střechy, ale také na stěny. Fasáda je tak tepelně izolovaná a odolná proti silnému větru a bočnímu dešti. Proto je toto řešení vhodné pro horské chaty.

Čím je modřínové dřevo zvláštní?

Modřínové dřevo je pro výrobu šindelů ideální zejména proto, že je hodně smolnaté a obsahuje silice. To je důvodem vyšší odolnosti vůči povětrnostním vlivům, než má dřevo smrkové. Firma Drdlík vyrábí z modřínového dřeva kromě šindelů také dřevěné obklady vhodné do jakýchkoliv interiérů. Exkluzivní štípaný povrch obkladů má jedinečnou nenapodobitelnost a zvýrazňuje přírodní charakter dřeva. Modřínové dřevo má přirozenou vůni a nádhernou kresbu.