Nejste si jistí, jakou zvolit pokladní tiskárnu? Která varianta se vám vyplatí? Přinášíme čerstvou inspiraci, která se týká povinné evidence tržeb. Jaké pokladní tiskárny trh nabízí a kolik za ně dáte?

Přestože došlo k pozastavení elektronické evidence tržeb z důvodu pandemie koronaviru, je ideální čas začít řešit související problematiku. EET je odloženo do konce roku 2020, přesto může být vhodná doba na pořízení té pravé pokladní tiskárny účtenek právě nyní. Jakou a podle čeho vybrat poradí Eva Pavlík Novotná z Tisknulevne.cz.

Jak je to s EET?

Elektronické evidenci tržeb postupně podléhají všichni plátci daně z příjmů fyzických osob a daně z příjmů právnických osob, kteří mají rozhodný příjem a přijímají platby v hotovosti, platební kartou, šekem nebo třeba stravenkami. Podnikatelé mohou dokonce začít evidovat tržby ještě před datem zákonem dané povinnosti. V rámci dobrovolné evidence ještě před nabytím účinnosti povinné evidence tak nedochází k sankcím z případného pochybení. Výjimku z EET jsou platby v e-shopech – ty, které zákazník provede kartou přes internet.

Průběh evidence

Jak vypadá EET v praxi? Povinná osoba přijme v průběhu transakce hotovost (nebo jinou plat. metodu) – a v tu chvíli odesílá datovou zprávu o prošlé transakci. Obratem obdrží potvrzení s jedinečným kódem. Následně stačí vystavit účtenku se zmíněným kódem, kterou musí obdržet platící zákazník. Z toho vyplývá nutnost pořízení pokladny a pokladní tiskárny, které je možné zakoupit už v řádu několika tisíc korun. Kromě dvou zmíněných přístrojů je potřeba nezbytné internetové připojení a zařízení, které přes něj komunikuje (počítač, tablet nebo chytrý telefon).

Jak vybrat pokladní tiskárnu?

Abyste paragony pro vaše zákazníky mohli tisknout, je potřeba mít kvalitní pokladní tiskárnu. Vybírat ji lze nejen podle rychlosti tisku, přihlížet můžete také k provozním nákladům, jednoduchosti obsluhy a výdrže. Na výběr máte z jehličkových nebo termálních tiskáren, z nichž každý typ s sebou nese určité výhody a nevýhody.

Jehličkové tiskárny jsou cenově dostupnější a nabízí minimální provozní náklady. Pokud vsadíte na termální pokladní tiskárny, potěší vás rychlostí tisku a tichým provozem – nevýhodou je pak omezená trvanlivost tisku.

K pokladní tiskárně je potřeba vybrat také správný formát papíru. Pokladna se plní pokladními rolkami, které jsou dostupné v různých šířkách od 55 do 80 mm. Pokud je to potřeba, můžete vybrat i takovou tiskárnu, která umožňuje volbu šíře tisku podle vašich potřeb. Nakonec už jen vybranou tiskárnu připojíte k pokladně a začnete využívat EET. Novější modely připojíte jednoduše pomocí Wi-fi, některé starší tiskárny pomocí USB či LAN. Ty bezdrátové pak umožňují přenositelnost – i to může být v některých případech velkým plusem– nejen v gastronomii.