Začíná se oteplovat, a tak je čas zkontrolovat stav vašeho zahradního nábytku, aby byl připraven na začínající sezónu. Zašedlé dřevo či rez vás možná trochu zaskočí, ale stačí pár jednoduchých triků a nezbude po nich ani památky. Díky správné péči se zahradní nábytek opět stane ozdobou vaší zahrady.

Abyste si mohli vychutnávat kávu na zahradě či terase, je potřeba vyndat váš zahradní nábytek a zkontrolovat jeho stav. Rozmary počasí během sezóny dávají zahradnímu nábytku dosti zabrat, je proto potřeba trochu vaší péče, aby byl opět jako nový a mohl posloužit i nadále.

Častým problémem je zašedlé dřevo, které nepůsobí hezky a nábytek tak vypadá jako hodně starý, ač tomu tak být nemusí. S tím vám pomůže Xyladecor Čistič dřeva, který odstraňuje nečistoty, chrání dřevo a díky obsahu pomerančového oleje také osvěžuje. Nastříkejte jej na dřevěný nábytek, nechte krátce působit a posléze povrch přetřete měkkým hadrem.

Velmi oblíbeným typem zahradního nábytku je kombinace dřeva a kovu. Říká se, že kov je nesmrtelný, ale i o něj se musí pečovat, zejména pokud se objeví rez. Sama totiž nezmizí, a naopak se bude rozšiřovat. Pokud jsou součástí vašeho nábytku kovové části, zaměřte se nejdříve na ně. Dřevěné plochy zakryjte novinovým papírem a zalepte páskou. Povrch očistěte důkladně drátěným kartáčem a poté hrubým brusným papírem. Odstraňte prach a omyjte vodou se saponátem. Na očištěný kov pak použijte přípravek Hammerite Přímo na rez. Obrovskou výhodou je, že ho díky jeho vlastnostem a složení můžete aplikovat přímo na rez bez předchozí chemické úpravy či základování. Nátěr je navíc pružný, takže nepraská a zajišťuje tak aktivní ochranu proti korozi až na 8 let. Pokud potřebujete ošetřit kov ve špatně přístupných místech vyzkoušejte Hammerite Přímo na rez sprej, který vám zajistí mnohem jednodušší použití.

Dřevěné části ošetřete pomocí brusné houbičky a odstraňte vzniklý prach. Pro úpravu a konzervaci povrchově neošetřeného dřevěného nábytku je vhodný Xyladecor Ošetřující olej. Ten díky vynikajícímu hloubkovému účinku dřevo regeneruje, ošetřuje a oživuje starý, zašedlý a matný povrch. Po uschnutí je zcela bez zápachu, odpuzuje vodu a nečistoty. Zahradní nábytek je vystaven venkovním vlivům a musí čelit i nepřízni počasí, pro renovaci jeho dřevěných ploch proto použijte tenkovrstvou olejovou lazuru na vodní bázi Luxol Originál AQUA.

Jedná se o barvu typu 2v1, takže při běžném použití lze lazuru aplikovat bez základního nátěru. Chrání dřevo proti UV záření, zabezpečuje zvýšenou vodoodpudivost, vysokou přilnavost nátěru a mechanickou odolnost. Dřevu dodává matně saténový vzhled a zajišťuje mu preventivní biocidní ochranu proti plísním. Lazura je již po 20 minutách odolná proti prachu a po 90 minutách jí už ani nevadí déšť.