Znáte ten pocit, kdy se lopotíte na zahrádce, pipláte si nejrůznější rostlinky a těšíte se na chvíli, kdy budete sklízet plody své práce. Jenže s vámi se těší i někdo jiný, aniž by přispěl ke zdaru díla, ba naopak, požírá ho a ničí.

Slimáci nebo-li plzáci. Nejenže hnusně vypadají, ale svojí žravostí jsou schopni vám zlikvidovat celé záhony.

Košťáloviny a salát v ohrožení

V našich končinách známe především slimáčka síťkovaného a polního, plzáka žlutopruhého a zahradního a potom slimáka největšího, který nadělá nejvíce paseky. Slimák je velice žravý, za jeden den spotřebuje množství potravy rovnající se polovině jeho hmotnosti.

Nejvíce si pochutnávají na košťálovinách, salátu, ale i na klíčících a mladých rostlinkách, lodyhách, hlízách, dužnatých kořenech či listech.

Jak s nimi bojovat?

Žádný rozumný zahrádkář je nenechá na svém pozemku řádit, to by také splakal nad výdělkem. Nejúčinnější metodou je sběr. Slimáci však útočí hlavně v noci, jestliže nechcete běhat po záhonech v nočních hodinách s baterkou v ruce, musíte si přivstat a brzy ráno, než začne pálit slunce a posbírat je. Dobře se sbírají i po dešti.

Projděte nejen záhony, ale i vlhká, tmavá místa, mrkněte pod cihly, dřevo, kameny, sudy, květináče atd.. Upozorňujeme, že neudržovaná místa vašich zahrad jsou dokonalým semeništěm plzáků.

Když je posbíráte, je několik možností, co s nimi udělat. Můžete je vysypat za svůj pozemek, ale věřte tomu, že se vrátí. Nebo je odnést někam daleko, anebo je prostě zlikvidovat. Stačí je zalít horkou vodou, pro rychlejší účinek můžete přidat mýdlo. Kdo je drsnější povahy, ten je muže zasypat solí, která je postupně rozloží. Anebo je hoďte slepicím či prasatům.

Jsou to kanibalové

Slimáky můžete jednoduše i zašlapovat, ale i tak je pak posbírejte a odneste pryč ze svého pozemku. Pokud je tam ponecháte, přilezou jiní, nemají totiž problém s kanibalismem.

Některé rostliny je odpuzují

Ač se zdá, že slimáci v zahradě sežerou, na co přijdou, není tomu tak, Některé rostliny vyloženě nesnáší a odpuzují je. Je to např. kerblík, lichoměřice, měsíček či tymián. Pamatujte tedy na jejich výsev.

Nastražte pasti

Další metoda, jak se jich zbavit, je přichystat pasti a způsobů je hned několik. Např. odstraněné sazenice salátu naskládat ke kompostu, slimáci se nechají nalákat a na jednom místě je pak můžete likvidovat.

Účinná je i pivní past, kdy nádoby nalijete trochu piva a zapustíte ji do země, aby kousek přečníval, slimáci pivu prostě neodolají…

Můžete nastražit vlhké, ohnilé dřevo, mokrý starý koberec, jutový pytel, můžete tam přidat zbytky zeleniny, ovoce. Slimáci se tam schovají a vy je ráno pohodlně posbíráte.
Vychytávkou jsou piliny polité kávou s lógrem, protože kofein je pro slimáky smrtelným jedem. Slimák se přes tuto past nedostane, buď se zastaví a odleze, anebo se na piliny pustí a uhyne.

Podpořte ježky či ještěrky

Kromě všech pastí, které jsme schopni nalíčit, mají slimáci i své živé nepřátele, takže ze svých zahrad nevyhánějte ježky či ještěrky, kteří si na slizounech pošmáknou.

Zaručený tip – česnek

Česnek jim vůbec nevoní, ideální, když ho na zahradě pěstujete a rozsázíte ho tak, aby kryl záhony. Možností je udělat i z česneku roztok a polívat s ním přístupové cesty k záhonům.