Vyděsili jsme vás nadpisem a nechápete, proč byste měli na svou zahradu hmyz vůbec zvát? Vždyť ruší spaní, ohrožuje žihadly a celkově se netěší velké oblibě. Jenže pro naši nenávist k několika málo druhům často opomíjíme mnoho dalších významných rolí, které hmyz zastává. Pomáhá opylovat rostliny, rozkládat organické zbytky a v neposlední řadě efektivně hubí škůdce rostlin. V některých případech dokonce slouží jako plnohodnotná náhrada chemických postřiků. Proč mu proto nevytvořit vhodné podmínky pro život na zahradě? Třeba stavbou hmyzího hotelu.

Na počátku všeho stojí jednoduchá konstrukce

Ještě předtím, než začnete své nové hosty zvát, musíte jim vystavět vhodnou noclehárnu. Stačí sáhnout po několika prknech či kouscích dřevotřísky a spojit je do požadovaného tvaru. Je úplně jedno, zda zvolíte klasickou podobu domečku, nebo vymyslíte něco jiného. Konstrukce může být orientována horizontálně nebo vertikálně, v každém případě by však měla být zastřešená. Prudký déšť by totiž hosty rychle zdecimoval. Zadní část stavení zakryjte tak, aby se hmyz nestal snadnou kořistí ptáků.

Nechce se vám pouštět do stloukání dřevěného domečku? Nemáte po ruce dostatek materiálu, případně nevíte, jak na to? Nevadí, při troše snahy stejně dobře poslouží i květináč, plechovka nebo papírová krabice. I zde ale pamatujte na ochranu před deštěm a predátory.

Výplň výhradně přírodní

Hotel je hotov, ale novým obyvatelům se do něj příliš nechce? Ještě chybí jedná důležitá ingredience – výplň, kterou obstaráte krátkým výletem do lesa či na louku. Stačí trocha mechu, suché trávy, několik šišek, větví, prázdných makovic nebo žaludů. Zkrátka přírodní materiál, kde hmyz nalezne své přirozené útočiště. Čím více různých kousků do domku dáte, o to pestřejší bude skladba jeho obyvatel. To bude mít samozřejmě pozitivní vliv i na vaši zahradu.

Nechce-li se vám vydávat do lesa, plně si vystačíte s polínkem dřeva nebo tvárnicí. V takovém případě ale do nich vyvrtejte otvory hluboké minimálně 3 centimetry. Jednak v nich hmyz nalezne útočiště, jednak nebude muset zbytečně plýtvat energií na ražení vlastních chodeb a cest.

Nutnost pravidelné údržby

Sledujete s nadšením hemžení nových přátel, kteří se vám a vaší zahradě odvděčují, jak mohou? Pamatujte, že tímto vaše práce neskončila. Věnujte domku pravidelnou péči a kontrolujte, zda jej nenapadli parazité nebo plísně, které mohou všechny obyvatelé zahubit. Čas od času také vyměňte výplň. U mechů, šišek, trávy a dalších kousků se optimální interval pohybuje okolo jednoho roku, polínka vydrží o něco málo déle. Čiňte tak jen tehdy, pokud je náplň neobsazená, jinak se zbytečně zbavíte užitečných pomocníků.