Znáte ten pocit, když přijdete vymrzlí z dlouhé procházky a netoužíte po ničem jiném než se převléknout do teplého oblečení, sednout si do křesla, zabalit se do deky a dopřát si horký čaj? Zkuste si v promrzlých dnech dopřát pořádné zahřátí s nevšedními nápoji, na které vám dnes přinášíme recept.

Horká jablka se skořicí

Povaluje se vám doma několik seschlých jablíček? Využijte je na přípravu kompotu. Stačí jablka oloupat a pokrájet na čtvrtky. Vložit je do hrnce, zalít vodou a přivést k varu. Nezapomeňte na cukr, med nebo přírodní sirupy. Tu pravou chuť kompotu dodá hřebíček, přidejte na litr vody 3 hřebíčky. Povařte, dokud nebudou jablka měkká a doslaďte podle chuti. Dopřejte si kompot ještě horký hned po příchodu z mrazivé procházky.

Smoothie, které zahřeje

Představíte si pod názvem smoothie osvěžující nápoj připravený z ovoce a zeleniny? Smoothie však může být také zahřívací, hutné a dokonalé pro zimní doplnění energie. Dopřejte si smoothie z mandlového mléka, se špetkou skořice, medem, mandlemi a banánen. Toto smoothie vás krásně zasytí a díky skořici prohřejte váš organismus. Pokud přidáte i trochu vloček a jogurtu, vykouzlíte si skvělou snídani, která vás zasytí na celé dopoledne.

Domácí horká čokoláda

Dáváte si horkou čokoládu pouze v kavárně? Možná děláte chybu. Jednoduše si ji totiž můžete připravit sami doma. V malém hrnci smíchejte smetanu na vaření a mléko, přidávejte pomalu hořkou čokoládu nalámanou na kousky a míchejte. Ohřívejte pomalu. Přidávejte i vanilkový cukr. Poté si ušlehejte smetanu ke šlehání. Ohřátou čokoládu nalijte do šálků, navrch dejte trochu smetany a ozdobte tím, co máte rádi, ať už je to skořice, kousky čokolády či marsmallow, které je velmi oblíbené na západ od nás. Tímto způsobem si rychle a jednoduše připravíte domácí horkou čokoládu, která neobsahuje nic nezdravého navíc.

Zázvorový shot

Dalším typem na zimní zahřátí je zázvorový shot, který je velmi snadný na přípravu a navíc zdravý. Neobsahuje horkou vodu a přesto vaše tělo během mžiku zahřeje. Stačí oloupat palec zázvoru, vložit ho do mixéru, k němu přidat špetku kajenského pepře, lžíci citronové šťávy a lžičku medu. Rozmixujte, rozřeďte trochou vody a celé vypijte. Tento shot vás dokonale rozehřeje, díky zázvoru a kajenskému pepři. Vypijte ho naráz, co nejrychleji a po chvíli ucítíte teplo rozlévající se po celém těle. Tento malý nápoj posiluje vaši imunitu a působí blahodárně na zažívací trakt.