Říká se, že člověk by raději vyhořel, než kdyby se měl opět stěhovat. Je to sice trochu ošklivé pořekadlo, ale na druhou stranu na něm přece něco je. Člověk se nechce neustále tahat s obrovskými kusy nábytku, nechce neustále demontovat jednotlivé stolky nebo pohovky. Chce se konečně uvelebit a už konečně nikdy nic nemontovat a nedemontovat. Nábytek je však něco, co do domácnosti patří, a tak se pravděpodobně montování nevyhneme nikdy. Je však pravdou, že s nábytkem nám hodně mohou pomoct truhláři, jichž je to práce.

Na truhláře se člověk obrací v případě, že má zájem o originální nábytek, který jen tak někdo nemá. V současné době drtivá většina lidí nakupuje ve velkoobchodech s nábytkem, jen málokde se najde opravdu originální kousek, který by si člověk zamiloval na první dobrou. Navíc pokud požádáme truhláře o pomoc, rázem budeme moct rozhodnout o tom, z jakého materiálu bude nábytek vyroben nebo jak konkrétně bude nábytek vypadat.

Pozastavme se však nad materiálem. V současné době existuje mnoho typů a druhů materiálu, z nichž se nábytek vyrábí. Zmiňme si nejčastější druhy, ať víme, jaké jsou naše možnosti.

Dřevotřískové desky

Nábytek z dřevotřískových desek je velice častý, dokonce se jedná o nejvíce používaný materiál v nábytkářství. Pravdou ale je, že je to zejména proto, že se jedná o nejlevnější materiál. Pokud hovoříme o dřevotřískových deskách, hovoříme vlastně o laminu, dřevotřískové desky jsou totiž polepené dekoračním laminovacím papírem, jenž je zalitý melaminovou pryskyřicí. Při výrobě nábytku dochází například k řezání lamina, k formátování desek, aby byla lamino deska na míru konkrétnímu kusu nábytku.

Masivní dřevo

Trochu dražší, ale za to originálnější varianta materiálu, z něhož se vyrábí nábytek, je masivní dřevo. Je však třeba zmínit, že dřevo je živá záležitost. Vlivem vlhka nebo vysychání může měnit svůj tvar, také své rozměry. Než se tedy rozhodnete pro masivní nábytek, berte toto opravdu v potaz.