Kotoučové pily je jedním z nejčastějších typů pil vůbec. Většinou je známe jako pily na dřevo. Ovšem jsou i kotoučové pily na kov, které se používají k řezání trubek a profilů. Pokud jde o materiál, tak moderní kotoučová pila dokáže řezat od hliníku, přes nerezovou ocel, vlnitý plech až například po spojovací materiál.

Charakteristika pokosových pil

Pokosová pila na kov se uplatňuje jak v profesionálních, tak kutilských dílnách, na staveništích i jinde. Dokonalého řezu s minimálními otřepy nebo deformacemi okrajů řezů dosahují kotoučové pily díky vysokým otáčkám. Motor kotoučových pil je velice výkonný a u většíny těchto pil najdete vybavení řízeným rozběhem a také ochranou proti přetížení. Pokud si zakoupíte kotoučovou pilu v obchodě Svařečky-obchod.cz v Rožnově pod Radhoštěm, který najdete v areálu bývalého podniku Tesla, obdržíte ke všem pilám také příslušenství. Tento specializovaný obchod nabízí i pilové kotouče na ocel a další materiál.

Soustruh

Jedná o kovoobráběcí, ale i dřevoobráběcí stroj, na kterém se obráběný kus otáčí a pevně zafixovaný soustružnický nůž jej obrábí. Obrobek je upnutý ve vřetenu, které se točí. Nůž má většinou přímočarý pohyb buď ve směru osy obrobku (podélný posuv) nebo v kolmém směru na osu obrobku (příčný posuv). Oba tyto pohyby se mohou dít současně. Pracovní nástroj se může posunovat ručně, což se provádí zejména u dřevoobráběcích soustruhů, nebo stejně, kdy je soustružnický nůž pevně upnut do posuvné části soustruhu. Tím, jak se nůž posouvá a obrobek se otáčí, odebírají se postupně jednotlivé vrstvy materiálu buď z povrchu, nebo vnitřku obrobku. Tím vzniká odpad v podobě špony.

Nabídka soustruhů

Na výběr je několik druhů, k nejčastěji používaným patří univerzální nebo hrotové. Do kutilských nebo modelářských dílen je optimální menší stroj se širším spektrem využití, kterým je značka OPTIMUM. Dalším typem jsou kvalitní soustruhy revolverové umožňujíc provádět více operací na jedno upnutí. K obrábění rozměrných a těžkých obrobků jsou určeny soustruhy svislé neboli karusely. Soustruhy na kov se dělí také podle řízení na ruční, poloautomatické, automatické a číslicově řízené, zkráceně NC.