Vlastníte skleník či se chystáte na jeho pořízení? Pak určitě víte, že rostliny pěstované ve skleníku se neobejdou bez dostatečného přísunu živin. Proto je důležité zvolit do skleníku vhodnou půdu a přísun hnojiv. A jak nejlépe vhodných půdních podmínek ve skleníku dosáhnout?

Substrát jako základ

Pro skleníkové pěstování je ideální středně těžká půda nebo univerzální substrát, případně tyto dvě suroviny smíchat dohromady. Jelikož se speciálním substrátem bude mít nakročeno k velmi dobré úrodě. Univerzální zahradnický substrát vždy obsahuje dostatek základních živin a stopových prvků, díky tomu nabízí optimální podmínky pro růst rostlin.

Přírodní hnojiva pro správné hnojení

Pro bohatou úrodu je třeba také půdu ve skleníku pravidelně pohnojit, alespoň jednou za sezónu. Na výběr jsou v podstatě 2 varianty, a to buď přírodní, nebo chemická hnojiva. Vhodnější volbou jsou logicky přírodní hnojiva, která nejenže poskytnou půdě dostatek živin, ale navíc jsou k půdě daleko šetrnější. Mezi vhodné přírodní hnojivo do skleníku patří zejména koňský a chlévský hnůj či hnojiva na jejich bázi.

Nezapomeňte na kompost

Pokud kompostujete, tak se nebojte hotový kompost využít i ve skleníku. Hotový kompost stačí zapravit do půdy. Je však myslet na to, že abyste mohli kompost použít, tak je třeba o něj dostatečně pečovat. Do kompostu dávejte především zbytky a odřezky ze zeleniny a ovoce, trávu, listí a další rostlinné zbytky ze zahrady. Občas také nezapomeňte kompost pokropit vodou a proházet. Pokud nemáte na péči o kompost čas, tak si můžete kompost jednoduše pořídit od firmy Fertia, která je zaměřena na výrobu a prodej kompostu, substrátů, přírodních hnojiv a dalších zahradnických produktů. Součástí firmy je moderní kompostárna Blansko a kompostárna Náměšť nad oslavou.