Sushi buď milujete, nebo ho zrovna nemusíte. Jsou zkrátka jen dva typy lidí a ty rozlišuje právě láska k sushi. Za tímto lahodným pokrmem mnozí lidé jezdí až do dalekého Japonska, je to přece jen typický japonský pokrm. Jestli vám ale chutná, to můžete zjistit i v Česku, i u nás totiž najdete hromadu sushi restaurací a barů.

Mnozí lidé nad sushi ohrnují nos, ale pravdou je, že sushi je velice zdravé. Pakliže se snažíte jíst zdravě, pestře a vyváženě, pokud si sestavujete svůj vlastní jídelníček, doporučujeme sushi do jídelníčku zařadit. Jedná se o zdravou bombu, každý komponent má pozitivní vliv na zdraví člověka. Rozeberme si tedy sushi a prozraďme si, jaké komponenty mají jaký vliv na zdraví člověka.

Ryby a jejich vliv na zdraví člověka

V sushi najdeme jednoznačně ryby. Ty mají na lidské zdraví velmi pozitivní vliv. Najdeme v nich třeba omega-3 mastné kyseliny, které si lidské tělo nedokáže vyrobit samo. Jedná se o takzvané zdravé tuky, které podporují správnou činnost srdce, tím výrazně snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Navíc mají pozitivní vliv na činnost mozku i zraku.

Kromě toho ryby obsahují i kvalitní bílkoviny, které by se měly nacházet v naprosto každém pokrmu dne. Na tom se ostatně shoduje každý odborník a specialista na zdravou výživu.

Mořská řasa, zelenina a jejich vliv na zdraví člověka

V sushi se najde také mořská řasa, ve které je sushi většinou obalené. Zelenina mnohdy nahrazuje rybu a vytváří tak vegetariánské sushi. V mořské řase a zelenině se najdou zejména tělu prospěšné minerály a hromada vitaminů.

Rýže a její vliv na zdraví člověka

Bez rýže by sushi nebylo sushi. Samozřejmě se najdou druhy, v nichž rýže nedisponuje, ale většinou je součástí sushi právě zmiňovaná rýže. Ta je zdrojem sacharidů a dokáže člověka velice rychle zasytit.

Wasabi a vliv na zdraví člověka

Při konzumaci sushi můžete narazit také na křen zvaný wasabi, který je pro mnohé lidi nadmíru ostrý, ale pro jiné je skvělý. Má antibakteriální účinky, kromě toho je plný vlákniny, vitaminu C a také vápníku, hořčíku, mimo jiné i draslíku.