Máte doma psa nebo kočku, kteří se čas od času promění v neřízenou střelu? Nebo o pořízení domácího mazlíčka teprve uvažujete, ale bojíte se, jak před ním obstojí vaše bytové zařízení? S těmito tipy to jistě hravě zvládnete.

Věnujte se jim

I zvířata se mohou nudit a trpět nedostatkem pozornosti. To si pak mohou kompenzovat ničením bot nebo nábytku. Obzvláště kočky jsou v tomto ohledu vynalézavé – pokud nemají dostatek prolézaček a škrabacích ploch, bez ostychu využití třeba záclony. Pokud nejsou garnýže dostatečně kvalitní nebo správně uchycené, neštěstí je na světě. Ovšem ani o rozkousanou pohovku jistě nikdo nestojí. Přichystejte mazlíčkovi dostatek jeho vlastního vybavení a interaktivních hraček, které ho zabaví, když vy nebudete mít čas. Samozřejmě nezapomínejte na pravidelnou hru, mazlení a procházky.

Odstraňte nebezpečí

Zvířata rády okusují rostliny. Problém je v tom, že mnoho pokojovek jim může způsobit otravu a i pokud ne, mohou je shazovat z parapetů a všemožně ničit. Je proto lepší odstranit rostliny z jejich dosahu.

Laminát místo lina

Pokud máte možnost, místo lina si pořiďte raději dlažbu nebo kvalitní laminát, který odolá drápkům. Trváte-li na kobercích, volte ty s umělým vláknem a nízkým vlasem, jsou praktičtější na údržbu a nedrží se v nich tolik chlupy. Pokud už je byt zařízený, poohlédněte se alespoň po kvalitním vysavači.

Jejich vlastní prostor

Ne každý majitel domácího mazlíčka rád vidí svého zvířecího parťáka v posteli nebo na pohovce. Proto je vhodné nabídnout mu dostatek vlastních pelíšků a důsledně ho učit, že právě to je místem jeho odpočinku. Pelíšky by měly být snadno přístupné a umístěné na klidném místě. Kočky preferují vyvýšená místa, odkud mají přehled.

Existují speciální odpuzovací spreje, které zvířata odpuzují, pokud je nastříkáte například na nábytek. Tady ale budete nejspíš muset trochu experimentovat – co platí na jednoho mazlíčka nemusí platit na jiného.