Nějakou tu pokojovou rostlinu má doma snad každý z vás. Logicky ji zřejmě nemáte jen tak postavenou v tom obyčejném a nevzhledném obalu s dírami, do které je usazena, ale pořídili jste si na ni krásný květináč. Vhodná nádoba je nedílnou součástí květiny, pakliže chcete, ať tato dekorace potěší oko a zvelebí váš domov.

Jenže třeba takový plastový květináč nemusí výhradně sloužit jen jako obal pro pokojovou rostlinu, ale jeho dekorativní charakter je možné využít při tvoření nejrůznějších aranžmá. Především adventní a vánoční čas vybízí k aranžování a vytváření tematické výzdoby. Protože již zanedlouho bude toto téma aktuální a Vánoce se blíží, ukažme si, jak květináče stylově a snadno dozdobit a zužitkovat jejich potenciál na maximum.

Základ pro aranžmá

Začneme tím na první pohled asi nejsložitějším – aranžmá z živých větviček. Nic náročného to však není a zvládne to opravdu každý. Stačí si z přírody přinést pár větviček, doporučujeme jedli nebo smrk. S těmito druhy se nejlépe pracuje. Nakupte drobné adventní dekorace a můžete se pustit do tvoření. Jako základnu lze použít právě plastový květináč. Větvičky dejte k sobě, jako kdybyste z nich chtěli udělat kytici, svažte provázkem či lýkem, zkraťte tak, aby je bylo možné vložit do květináče. Takto nejsnáze dekoraci vytvoříte. Poté stačí dolepit tavnou pistolí další ozdoby. Pokud jste zručnější, můžete větvičky vpíchat do modelovací hmoty, kterou umístíte do horní části obalu.

Na ilustrační fotografii můžete vidět stylový krajkový květináč Rosa. Jako alternativu za typ Rosa lze použít i model Bella. Díky hornímu dírkovanému (krajkovanému) lemu bude skrze obal viditelné i vánoční osvětlení, což dodává dekoraci kouzelný efekt.

Na vánoční hvězdy

Typickým prvkem tohoto svátečního času je vánoční hvězda. Její krása váš domov oživí a zkrášlí. Pro tuto stylovou dekoraci nemusíte udělat mnoho. Jen vložíte květinu do pěkného květináče a společně naladí bydlení na tu pravou vánoční atmosféru.

Vánoční hvězdy jsou k dostání v několika barevných kombinacích, stejně tak lze zvolit i libovolnou barvu květináče. Díky tomu snadno sladíte dekoraci s dalším vybavením v interiéru, aby to u vás doma vše krásně hrálo. Našim tipem je ještě obmotání drátku s osvětlením kolem květů. Krabičku s bateriemi lze ukrýt uvnitř rostliny. Po rozsvícení bude mít vánoční hvězda nádhernou záři a místnost prosvětlí.

Místo stojanu na vánoční stromeček

Květináč použijete i k ryze praktickému účelu. Klasický stojan na vánoční stromeček, který obvykle není nikterak dekorativní, vyměňte právě za stylovou a trendovou nádobu. Stromeček bude ještě krásnější a celkově bude působit věrohodněji. Jakoby opravdu rostl u vás doma v obývacím pokoji.

Vánoční stromeček můžete vystavit nejen doma, ale i venku. Ozdobí vstupní či jakékoliv jiné venkovní prostory. Nazdobte si jej dle libosti a radujte se z krásné vánoční výzdoby. Třebas pod něj dejte i pár dárečků, mohou být fiktivní i reálné, např. pro návštěvu. Jako základnu je možné použít spoustu modelů velkých a stabilních květináčů, jako je typ Juka, Finezia, Agawa, Magnolia Jersey, Malwa, Matuba, Rato round, Sandy a řada dalších.

Jako svícen

V souvislosti s tvořením lze květináče kreativně využít jako svícny. Zaleží na vás, čím obal naaranžujete, posloužit opět mohou živé větvičky či živé květy, které vnesou do vašeho domova kousek přírody. Nezapomeňte samozřejmě na svíčku a další ozdoby, např. malinké vánoční baňky, sušené plody, stuhy, pořídit toho lze spoustu. Taková dekorace se bude nádherně vyjímat na slavnostní štědrovečerní tabuli.

Svícny vytvořené v květináčích působí velmi efektivně a stylově. Navíc, pokud si je vytvoříte sami, budete se z dekorace radovat o to více.

Vánoční truhlík na okno

I venkovní prostory si zaslouží vyzdobit. Jako kouzelné vánoční dekorace do exteriérových podmínek poslouží truhlíky naaranžované do vánočního stylu. Jednak je můžete pozorovat zevnitř, tak ozdobí váš dům či balkon zvenčí. Opět je neskutečně rozzáří vánoční osvětlení a truhlíky budou krásně viditelné i v noci.

Zasaďte do truhlíků chladnomilné rostliny nebo stromečky. Napíchejte živé větvičky. Dolaďte osvětlením a umístěte tam, kde vám to podmínky umožňují.

Trendové a moderní květináče, spoustu vánočních ozdob a dalších dekorací pořídíte v e-shopu www.harasim.info. Zavítejte zde a nakupte vše potřebné pro vánoční tvoření. Hlavní však je, že vše budete dělat s láskou a pro radost.