Fotopasti jsou známé zejména tím, že zachycují pohyb lesní zvěře. V posledních letech vešly do povědomí veřejnosti zejména díky zdařilým snímkům rysů či vlků, kteří se pozvolna vrací do volné přírody.

Ovšem to není jediný účel, pro který fotopasti slouží. Stále častěji se využívají také k ochraně majetku, resp. k pořizování snímků zlodějů. Čitelný a ostrý snímek může sloužit jako usvědčující důkazní materiál při vyšetřování vloupání.

Co je fotopast?

Je to plně automatizované zařízení, které pořizuje denní i noční snímky. K jeho aktivaci dojde při pohybu člověka nebo zvířete v zorném poli snímače, kdy se na základě pohybu nebo i teplotních změn spustí PIR čidlo. Některé kvalitní fotopasti dokáží pořídit až 4 snímky během dvou vteřin.

Pokud chcete mít možnost bezprostředně reagovat a nečekat až dorazíte domů, můžete si pořídit fotopast s tzv. GSM modulem, který přenáší pořízené snímky na e-mailovu adresu nebo na mobilní telefon. K některým fotopastem se tento modul dá dokoupit a dodatečně zabudovat.

Jaký je výběr?

Chcete-li se dozvědět co nejvíce informací o fotopastech, vyhledejte webové stránky prodejny BUNATY, která je největším prodejcem fotopastí v ČR. Zde se také dozvíte, jaký je rozdíl mezi fotopastmi pro myslivce a k ochraně majetku. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že fotopast na ochranu majetku nevydává při spuštění čidla ani sebemenší noční přísvit či cvaknutí. Takový signál by zloděje ihned upozornil na přítomnost fotopasti, který však lesní zvěř ani nezaregistruje.

Jakou značku vybrat

Na výběr je několik značek, jejichž výrobky se liší jednak účelem používání, a jednak provedením a také cenovou relací. Universálností použití ke sledování zvěře i k ochraně majetku se vyznačuje fotopast ScoutGuard SG 570-12M. Jedná se o kvalitní a cenově dostupný přístroj s velice kvalitním rozlišením. Dražší fotopastí je pak Browning Ops Full HD Series, která je ideální na ochranu majetku. Tato fotopast má zabudován i GSM modul.