Pokud se chystáte rekonstruovat či vybavovat kuchyň, je potřeba zapojit nejen svoji fantazii, ale také hledisko praktické. Pokud si kuchyň zařídíte podle ergonomických pravidel, bude radost v ní pracovat. Ne každá místnost určená pro kuchyň nabízí dostatek prostoru. Pro menší místnosti je vhodná kuchyně rohová. Různé modely kuchyně 150 cm nabízí e-shop dona-shop.cz. Pokud máte fantazii, můžete si kuchyňskou linku sestavit sami z jednotlivých dílů, pokud vám fantazie chybí, můžete využít kuchyně sestavy.

Jak upravit vybavení kuchyně?

Kuchyňská sestava se rozděluje do tří pracovních zón. Jednou z nich je skladovací prostor, do kterého patří lednice a spíž či skříň pro ukládání a skladování potravin. Další zónu tvoří místo určené pro mytí. Sem patří dřez, případně myčka na nádobí, která se stává běžnou součástí domácností. Poslední částí je pak prostor, který slouží pro úpravu potravin. Do této zóny patří pracovní kuchyňská deska a sporák. Celou místnost je potřeba navrhnout takovým způsobem, aby byl pohyb mezi jednotlivými zónami pohodlný.

I na barvě záleží

Příjemné pracovní prostředí vytváří nejen vhodné uspořádání jednotlivých dílů, design a bytové doplňky, ale také barva. Vzhledem k tomu, že barvy mohou místnost opticky zmenšit či zvětšit, mohou jí ubrat nebo naopak přidat světlo, uklidní vás či naopak znepokojí, je potřeba i toto hledisko brát v potaz. Oblíbenou klasikou je kuchyně bílá.

Ideální volbou jsou barvy neutrální nebo takové, které se vyskytují běžně v přírodě. Pokud je místnost menší, použijte raději světlejší barvy. Je – li směrována na západ, svěží vzhled jí dodají barvy chladnějšího rázu. Místnost umístěnou směrem k severu projasníte barvou žlutou.

Pokud patříte mezi majitele kuchyně větších rozměrů, můžete naopak volit barvy výrazné a originální.