Pravdou je, že nabídka čerpadel je poměrně široká. Pro co nejdelší funkčnost je důležité, aby byl využíván vždy správný typ čerpadla s odpovídajícím výkonem a vlastnostmi. Je nesmyslné používat čerpadlo, které původně sloužilo k jinému účelu. Jak tedy správné čerpadlo vybrat?

Na co dát pozor

Pokud by došlo k provozu čerpadla v nevhodných podmínkách, je vystaveno riziku poškození, jeho provoz by byl neekonomický a pravděpodobně by ani nedošlo k požadovanému výkonu. Pokud plánujete instalaci čerpadla v rodinných domech či větších objektech, je vhodné se vždy poradit s odborníky. S výběrem čerpadla pro zavlažování zahrady či odvodnění zatopeného sklepa si však poradí i laik.

Druhy

Čerpadlo je zařízení, mechanický stroj, které přepravuje kapalinu z jednoho místa na druhé. Existují samozřejmě nejrůznější čerpadla, která slouží pro čerpání pitné či užitkové vody v domácnosti, pro přečerpávání odpadní či splaškové vody, pro odvodňování či zavlažování. Při výběru čerpadla by mělo rozhodovat především to, jaké množství kapaliny, do jaké výšky a vzdálenosti potřebujete načerpat. Podle toho se dělí dvě základní čerpadla, a to odstředivá a objemová.

Popis

Odstředivá čerpadla slouží pro čerpání čisté i znečištěné vody, která dosahuje vysokých průtoků, navíc jsou provozně nenáročná. Tento druh čerpadla je používán u většiny domácích aplikací, tedy na zavlažování, odvodňování, přečerpávání atd. Objemová čerpadla se starají o to, že přeměňují mechanickou energii na hydraulickou přímo. Jedná se například o čerpadla pístová, membránová, lamelová, šneková atd. Tento druh čerpadel je vhodný spíše pro menší průtoky a vyšší tlaky. Tato čerpadla mají vyšší účinnost, ale také větší rozměry, jsou nákladnější na pořízení a jejich konstrukce je také složitější. Existují samozřejmě také další speciální druhy čerpadel, například proudová.