Živé ploty jsou velmi častým řešením při oddělování pozemků. Mají celou řadu výhod oproti klasickým plotům. Především nevyžadují příliš péče, jelikož jedinou údržbou je jejich zastřižení. Vytvoří dokonalé soukromí a ještě jsou zelenou ozdobou zahrady. Aby živý plot byl co nejhezčí a splňoval naše představy, záleží na výběru rostlin. Při nakupování sazenic jsou nejlevnější variantou tzv. prostokořené rostliny, dále jsou to rostliny s kořenovým balem a k nejdražším patří ty v kontejneru. Obvyklá vzdálenost jednotlivých rostlin od sebe je kolem 50 cm, takže se snadno dopočítáte, kolik jich musíte nakoupit. Nejvhodnější dobou k vysazení je jaro nebo podzim.

Jaké rostliny?

Záleží na tom, zda dáme přednost stálezeleným nebo listnatým plotům. Mezi stálezelenými jsou hitem túje, které potřebují kvalitní a vlhkou půdu a dostatečně prosluněné stanoviště. Před příchodem mrazů je musíme řádně prolít, jelikož jsou náchylné k usychání. Důležité je správné zastřižení k vytvoření potřebného tvaru tohoto živého plotu. Dalšími stálezelenými rostlinami do živého plotu jsou cypřišek, který je třeba sázet blízko k sobě, nebo jalovec, který se hodí do nižších živých plotů. Mezi listnatými ploty jsou oblíbené skalník, habr, tavolník, hloh nebo ptačí zob.

Jak postupovat?

Půdu na stanovišti zbavíme plevelů, zkypříme a přihnojíme. Vytvoříme příkop, do kterého pak jednotlivé rostliny vysadíme tak, aby kořeny netrčely ven ze země. Sazenice musí být rovně, pak přihrneme zeminu, lehce přišlápneme a důkladně zalijeme. Opadavé křoviny vysazujeme na podzim nebo brzy na jaře, stálezelené dřeviny v dubnu. Před umístěním do zeminy namočíme kořenové baly do kýble s vodou. Tvarování a zastřihování se provádí u většiny živých plotů v době vegetačního klidu.