Zvolte si pomocí našeho návodu ideální barvy, které se krásně kombinují se zlatem. Přinášíme vám ucelené a přehledné rady, jak na to.

Nábytek a doplňky ve zlaté barvě

Nábytek nebo doplňky ve zlaté barvě či pozlacené předměty vyvolávají v místnosti pocit luxusu a vytváří jedinečnou atmosféru. Naštěstí metalické tóny, které spadají na teplou stranu barevné škály, mají své místo ve většině barevných palet. Pracují velmi dobře s hlubokými tóny či neutrálnímu, kdy jejich jiskra skutečně zazáří.

Dávejte si však pozor při používání zlata s kovovými odstíny v bílých místnostech nebo s pastelovými tóny. Některé světle zlaté akcenty mohou ustoupit do pozadí. Pokud máte rádi světlé místnosti nebo pokud máte rádi neformální, ale moderní vzhled, zvolte zlato s mosazí, které má patinu.
Při volbě látek v zlaté barvě sázejte vše na vrstvení, kdy všechny vrstvy a barvy krásně vyniknou.

Zlato a analogické barvy

Vzhledem k tomu, že zlato vrhá teplé světlo, zvažte párování s dalšími teplými barvami, které jsou hned vedle zlata. Doplňky, nábytek a dekorace ve zlaté, jde skvěle ruku v ruce s odstíny červené, pomerančové nebo s červenými tóny žluté. Nádherné jsou zlaté hedvábné polštáře s červeným prošíváním nebo rubínově červeným přehozem. Pokud použijete zlatou barvu na povlečení nebo zdi, využijte červené barvy na záclony a další dekorace. Takovéto sjednocení barev krásně zvýrazní tkaniny v celé místnosti a navíc vytvoří jedinečnou atmosféru.

Zlato a komplementární barvy

Podívejte se na opačnou stranu barevného kola. Naleznete tam krásné a kontrastní modré tóny, které můžete využít na posílení důrazu zlaté barvy a vytvořit tak jedinečnou atmosféru. Kromě námořnické modré můžete vyzkoušet i královské purpurové barvy. Pokud jste dostatečně odvážní, je krásná kombinace zlata a šedých tónů levandule. U některých tónů je však nutné, aby jedna barva byla dominantní. Kromě modré, šedé a jiných chladných barev, můžete využít i tyrkysové, smaragdové, safírové nebo kobaltové tóny, které jsou skvělými společníky se zlatem.

Zlato a neutrální barvy

Ačkoliv se jedná o jeden z nejjemnějších kovů, zlato je organický materiál, který se těží ze země. Jako takový je vhodný pro kombinaci s neutrálními a přírodními barvami. Trik je v tom, spárovat hluboké, neutrální tóny, jako je uhlí, břidlice, čokoláda, káva, tmavá šalvěj nebo olivová zelená. Bílá funguje stejně dobře, ale může vytvářet chladný kontrast. Lepší volbou jsou hnědé nebo šedé tóny, které se nápadně podobají slonové kosti či bílému popelu. Pokud máte v plánu kombinovat zlato a neutrální barvy, je ideální vybírat zlaté doplňky, které se sladí s neutrální barvou. Ta musí v místnosti převládat. Potom vše krásně vynikne a bude dokonale ladit.