Lidé mohou extrémní vedra vyřešit poměrně snadno. Stačí se naložit do chladné vody v bazénu, popíjet vychlazený nápoj a je po problému. Mnohem hůř je na tom výpočetní technika, která zažívá muka. Jak byste se měli starat o svůj notebook, abyste si po létě nemuseli kupovat nový?

Proč notebooky špatně snášejí vedra?

Přenosné počítače jsou konstruovány tak, aby byly co nejkompaktnější. Na rozdíl od stolních PC v nich proto nezbývá místo pro dostatečně výkonné chlazení.

Další problém souvisí s méně odolnými plasty u levnějších modelů. Servis notebooků ABAX upozorňuje, že například u notebooku umístěného za oknem ve vyhřátém autě může dojít ke změknutí plastů a nevratným deformacím.

Pořiďte si chladicí podložku

Specialisté na opravy notebooků Acer zákazníkům doporučují pořízení chladicí podložky s integrovanými ventilátory. Jedná se o elegantní a přitom levné řešení, které může počítač zachránit v době největších veder. Díky podložce klesá provozní teplota zařízení o cca 10 °C.

Pozor na přímé sluneční záření

Nemůžete se dočkat, až se s notebookem usadíte na lehátku? Raději si to rozmyslete a schovejte se někam do stínu. Sluneční záření může poškodit LCD panel a samozřejmě způsobit již zmíněné změknutí plastů.

Pozor na pot, je jako žíravina

Pot se může chovat velmi agresivně a zanechá na vašem notebooku nevzhledné šmouhy. Odborníci na servis notebooků Asus však zdůrazňují, že není nic jednoduššího, než počítač pravidelně čistit speciálními vlhčenými ubrousky.

A co když přeci jen přestane fungovat?

Jestliže i přes vaši veškerou péči notebook vypoví službu, na nic nečekejte a obraťte se na servis notebooků. V případě ABAXu jsou opravy velmi levné a rychlé – jako rentabilní je hodnotí 8 z 10 zákazníků. Kvalita servisu je vysoká a v 90 % případů jsou opravy úspěšné.