Domácí ledové čaje jsou čím dál více oblíbené, protože neobsahují žádné stabilizátory ani barviva. Nejen kvalitní čajové směsi ale i jednoduchá příprava a vynikající chuť láká další a další spotřebitele. Ledový čaj dokáže nejen skvěle osvěžit v teplých měsících ale zároveň doplnit tekutiny a důležité látky pro náš organismus.

Horká metoda přípravy

První způsob se dá také nazvat „teplotní šok“, přičemž důležitý okamžik spočívá v kombinaci horké vody a kostek ledu. Tento typ přípravy zajistí, aby všechny účinné složky zůstaly zachovány. Výsledkem vždy zůstane povzbuzující a chuťově výrazný nápoj. Postup na přípravu ledového čaje o objemu 1 litru:

  1. Do 600 ml horké vody vložíme buď ovocný čaj (18 g) nebo maté (12 g) či ostatní druhy čaje (10 g), přičemž teplota vody a doba louhování závisí na typu čaje

  2. Poté směs vytáhneme

  3. Do nádoby o objemu 1 litru vložíme kostky ledu (cca 400 g), měly by zaplnit 2/3 nádoby

  4. Nakonec horký čaj přilijeme na kostky ledu, které máme nachystané v nádobě

Studená metoda přípravy

Při studené metodě přípravy ledového nápoje dosáhneme snížení obsahu kofeinu na minimum. Ovšem obsah vitamínu C zůstane zachován. Výsledná chuť čaje je osvěžující, jemnější a nemá výrazné povzbuzující účinky. Postup přípravy studenou metodou:

  1. Do 600 ml studené vody vložíme opět buď čaje ovocné, maté nebo jiný druh čaje

  2. Doba louhování ve studené vodě je 10-15 minut

  3. Nakonec čaj scedíme a doplníme kostkami ledu v libovolném množství

Dochucování

Ve chvíli kdy máme nápoj připravený a ochlazený můžeme ho dochutit. K oslazení lze použít cukr, ovocný sirup, přírodní šťávu nebo také džus. Čaj zpestříme i bylinkami (např. mátou) či sezonním ovocem. Někteří lidé si ovšem čaj už nedochucují a vychutnávají si jeho plnou bylinkovou či ovocnou chuť.

Z čeho čaj připravit?

Ledový nápoj lze připravit z jakéhokoliv čaje, můžete tedy použít černý, zelený, ovocný, bylinkový či rooibos. Ideální k přípravě jsou směsi OXALIS, které jsou přímo namíchané pro ledový nápoj:

  1. Ledový čaj Citrus-Zázvor – osvěžující kombinace citrusu a zázvoru

  2. Ledový čaj Limeta-Aloe – svěží a lehce perná chuť máty a limety

  3. Ledový čaj Brusinka – nezaměnitelná chuť zralých brusinek

  4. Ledový čaj Jahoda-Levandule – Osvěžující chuť jahod, levandule a máty