Stres je tichým, ale silným zabijákem, který ničí velkou část populace. A víte, co nejčastěji způsobuje stres? Jsou to peníze. Něco, bez čeho nemůžeme žít, zároveň na co si dát pozor, pokud se zajímáme jenom o ně. Pokud máte uspokojené vaše základní potřeby a potřeby vaší rodiny, neměli byste se tím více trápit. Ovšem vychutnat si život všemi doušky za pomocí peněz, je opravdu lákavá věc. A my vám ukážeme, jak změnit pár věcí, abyste si mohli dopřát to, po čem toužíte.

Mějte reálný finanční plán

Víte, proč někteří lidé utrácejí bezmyšlenkovitě své úspory? Nemají reálný finanční plán. Je dobré si naplánovat, kolik musíte měsíčně zaplatit za základní potřeby, jako je nájem, doprava, jídlo a podobně, a kolik dáte do zábavy, sportu, oblečení. Je dobré si stanovit měsíční limit a ukládat si stranou peníze, které chcete ušetřit. Stanovte si cíl, na který si šetříte peníze. Je to dovolená, cestování, nové auto? Vytiskněte si obrázek vašeho snu a vystavte si ho na viditelné místo.

Vařte si

Připravovat si jídlo doma má dvě hlavní výhody. Za prvé ušetříte, jelikož vás bude jedna porce stát i o polovinu méně, než dáte za obědové menu v restauraci. Za druhé budete vědět, že se váš jídelníček opravdu skládá ze zdravých jídel, která jsou složená z čerstvých potravin. Jezte maso maximálně třikrát týdně a využívejte převážně místní a sezónní potraviny.

Prodejte své staré věci

Pokud se rozhodnete koupit si novou jarní bundu a víte, že ta stará je stále plně funkční, nevyhazujte ji, ale prodejte. To samé můžete dělat s věcmi, které se u vás už jen hromadí a zbytečně zabírají místo. Ukliďte si a přeberte si staré knihy, oblečení a elektroniku, která je použitelná, ale vám jen doma leží.

Používejte městskou hromadnou dopravu

Dovoluje-li to vaše bydliště a zaměstnání, využívejte městskou hromadnou dopravu, vlaky a autobusy namísto osobních automobilů. V porovnání s cenou pohonných hmot je tato jízda mnohem levnější a navíc ekologičtější. Dopravovat se vlastním autem je sice pohodlné, ovšem jedná se o luxus, bez kterého se snadno dá žít.

Výdaje spojené s tarifem a televizním přijímačem

Přemýšlejte nad svými výdaji.

V první řadě se zamyslete, zda váš tarif je opravdu tak výhodný, jak daná společnost nabízí a zda by vašim požadavkům nevyhovoval více jiný za lepší cenu. Ať už u stávajícího operátora, či konkurence. Dalším tipem, jak ušetřit, je televizní přijímač. Ano, je úžasné mít přes padesát různých kanálů. Ale ruku na srdce, kolik z nich doopravdy pravidelně sledujete. Omezte svůj výběr a ušetřete horentní sumy, které platíte. Využít můžete i internetových portálů, které nabízejí přehrávání filmů a videí za mnohem menší finanční poplatek. Pokračujte dále s internetovým přijímačem, bankovními poplatky a dalšími službami, za které měsíčně utrácíte.

V obchodě

Jelikož je v dnešní době na trhu velká škála obchodů, je možné si zařídit klubové karty a využívat kupony, které díky věrnosti dostanete. Kromě toho je dobré si prohlídnout jednotlivé letáky a zjistit, co a kde můžete nakoupit nejlevněji. Posledním pomocníkem jsou seznamy. Když jdete na nákup, jasně si vymezte, co jdete nakoupit a pouze výjimečně kupujte věci, které na seznamu nejsou. Neprohlížejte si poutače a nakupte jen opravdu to, co potřebujete.

Tip: Než jdete nakoupit, buďte najedení. Člověk s prázdným žaludkem má mnohem větší tendenci nakupovat potraviny, které jsou nezdravé, a které nepotřebuje.

Zábava

Můžete změnit i váš společenský život. Omezte návštěvu drahých barů a restaurací a polovinu času s vašimi přáteli travte v pohodlí domova. Dohodněte se předem na akcích, které chcete navštívit (například koncert, výstava a podobně) a ostatní setkání konejte na zahradě, nebo v obývacím pokoji. Uvidíte, že změna místa na zábavě neubere.

Elektřina

Úspora energií je posledním bodem, kde lze ušetřit. Vyměňte klasické žárovky za úsporné, které šetří přírodu a vaši peněženku. Zvažte, kdy musíte svítit velkým světlem a kde postačí jen lampička. Odpojujte ze zásuvek spotřebiče, které nepoužíváte a zhasínejte na místech, kde se nepohybujete. Uvidíte, že cena energií klesne na minimum.

Šetřete své peníze efektivně a s rozmyslem. Nenabádáme vás otáčet každou korunu a nedopřát si. I během šetření si můžete udělat radost. Ovšem s těmito jednoduchými typy vám zaručujeme, že vám měsíčně zůstane na účtu pár tisíc navíc.