Léto pomalu ale jistě končí. Nastupuje podzim s chladnějšími teplotami a my se místo sluníčka opět chodíme prohřívat do sauny. Není to jenom o vyhřátí těla. Saunování má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví!

Ačkoli často sportujete, chodíte na procházky, nebo provádíte různé aktivity při kterých se může Vaše tělo trochu vypotit, můžete mít problém s nedostatečnou detoxikací organismu. Je to dáno třeba tím, že mnoho lidí má sedavé zaměstnání a nepracuje fyzicky, ale i prostým používáním antiperspirantů, nebo hedvábných sprejů. V našem těle se pak shromažďují látky které potřebuje vyplavit, ale my mu v tom bráníme. Díky saunování dáme tělu potřebný detox a zbavíme jej toxinů, třeba v podobě těžkých kovů.

Pakliže sportujete, zařaďte saunu do svého odpočinkového dne. I krátký pobyt v ní totiž dopomůže k rychlejší regeneraci svalstva. Již po minutě v sauně se člověku zvýší oběh a vytváří se bílé krvinky. Kromě tvorby svalů jsou bílé krvinky prospěšné také v boji proti různým zánětům. Rychlejší růst svalů je zaručen také tím, že jakmile tělo vystavíme šoku a z vyhřáté sauny se zchladíme v kádi s ledovou vodou, zvyšuje se hladina růstového hormonu v těle, což prokázala nejedna studie.

Saunování je dobré pro osoby, které často trpí sezónním nachlazením rýmou, či chřipkou. Krátkodobý stres, kterému vystavujeme tělo při střídání extrémních teplot totiž napomáhá ke zvýšení imunity a obranyschopnosti organizmu. Dokonce pro osoby s respiračním onemocněním může být sauna vhodná, především ale parní, aroma, nebo třeba solná s maximální teplotou 50 stupňů. A tak si i astmatici přijdou na své. Některé studie dokonce potvrdily, že osobám s astmatem, které 2x týdně navštěvovaly parní saunu se po čase zvýšila kapacita plic a byly tak schopny lépe snášet tento problém i v každodenním životě.

Kromě všech pozitivních účinků na naši fyzickou stránku nám přináší také naprosté uvolnění mysli, relaxaci a nabití energie pro další práci a aktivity našeho běžného života.

Saunování je již poměrně rozšířené i v České republice a téměř v každém městě lze navštívit pěknou saunu pro Váš očistný rituál. Stačí vyhledat například Sauna v Brně a jistě najdete to pravé přímo pro Vás.