Cibulky tulipánu deklarují příchod jara. Chcete-li je ochránit před výkyvy počasí na jaře, chorobám a škůdcům, máme pro vás zajímavé tipy.

Narcisy jsou radostné, hyacint voní božsky, ale tulipán značí skutečný příchod jara. Bohužel tato radost může být během pár okamžiků zničena, pokud cibulky neochráníte. Pomocí těchto tipů si zajistíte zdravé tulipány.

1. Nainstalujte vysoký plot

Tulipány jsou hostinou pro jelena a další divokou zvěř. Pokud bydlíte na samotě u lesa a chcete ochránit své tulipány, nainstalujte vysoký plot. Jedině ten udrží vaše tulipány v bezpečí před nenasytnými jeleny.

2. Nainstalujte nízký plot

Jelen však není jedinou zvěří, která má chuť na tulipány. Svišti a další hraboši si také dělají zálusk na tulipány. V takovém případě musíte vybudovat plot, který bude jak nad zemí, tak v zemi. Stačí několik centimetrů a hraboši nemají šanci.

3. Použijte pletivo

Kolem cibulek tulipánů můžete vybudovat hradbu z pletiva. To zamezí vstupu nezvaným hostům v podobě myší. Na nezvané hosty ze vzduchu můžete použít lesklé předměty v podobě alobalu nebo CD disku. Pevně upevněte CD na pletivo a nechte jej volně se pohybovat. Odlesky odradí většinu nezvaných hostů.

4. Sázejte hluboko

Cibulky tulipánů zasaďte hluboko do země. Ideální dvakrát až třikrát na délku cibulky. Zasazené cibulky poté přikryjte hlínou, aby nebyly vidět. Vrstva hlíny navíc ochrání tulipán před jarními mrazíky, které mohou zastavit růst.

5. Správné mulčování

Mulčování je skvělé pro zachování vlhké půdy a teploty. Jen se nesmí aplikovat příliš brzy. Mulčování je totiž skvělou živnou půdou pro zvířátka, která se zahrabávají, kvůli teplotě. To narušuje cibulky tulipánů. Počkejte, až půda zrzne a poté proveďte mulčování. Teplota půdy se udrží na nízkém bodě a zároveň se minimalizují rizika spojená s mrazem.

6. Chraňte cibulky v květináčích

Tulipán potřebuje asi 12 týdnů chladného prostředí pro správný růst. Existuje však riziko, že cibulky zmrznou. Abyste tomu zabránili, umístěte cibulky tulipánu do květináče. Zasazené tulipány poté v prvních týdnech pěstujte v uzavřených prostorách, kde je však chlad. Ideální místo je garáž. Pokud nemáte garáž, použijte na květináče izolační materiál v podobě pytloviny.

7. Dobře odvodněná půda

Cibulky milují suché středomořské podnebí a milují dobře prodyšnou půdu. Výsadba do hlíny nebo do podmáčené půdy dusí žárovky, protože neexistují vzduchové mezery, které umožňují kořenům růst. Mokrá půda také podporuje vznik plísní a dalších chorob.

Přidejte do kompostu písek, který podporuje dobré odvodnění. Výsadba ve vyvýšených záhonech může být nejlepším řešením v oblastech s hustou půdou.

8. Zkuste přípravky proti škůdcům, ale nespoléhejte na ně

Komerční přípravy na ochranu před škůdci, hmyzem a zvěří může sice fungovat, ale není dobré na ně spoléhat. V některých případech si na ně škůdci zvyknou a jsou imunní. Většina přípravků funguje na vůni, která odezní po dešti a musí být znovu aplikován. Co funguje v jedné zahradě, nemusí v druhé.

Spoléhejte se na mechanické zábrany, kajenský pepř, moč dravců, zkažených vajec a dalších lidových řešení, které jsou skutečně účinné, dostupné a levné.

9. Použijte rostlinky, které odpuzují

Abyste ochránili tulipány, použijte květiny, které jsou skvělé na odpuzení škůdců a dravců. Skvělou kombinaci s tulipánem je Řebčík královský. Tato rostlina vydává zápach, který odpuzuje zvířátka. Vaše tulipány budou v bezpečí.

10. Nabídněte alternativní potravu

Nabídněte alternativní potravu. Existují případy, kdy byly tulipány drancovány veverkami. Poté, co majitelé pověsili boxy naplněné arašídy, útoky na tulipány přestali. Mělo to však jeden negativní jev. Arašídy přitáhly více veverek do okolí. Přesto je to možné řešení problému.